Siciliaanse Jam

  • Geplaatst op
  • Door Maurijn Bakker
  • 0
Siciliaanse Jam

Jam kennen we allemaal. Maar wat maakt jam uit Sicilië nou zo speciaal? Allereerst wordt het fruit niet gepureerd maar worden er hele vruchten gebruikt. En wordt er veel puur fruit in verhouding tot de hoeveelheid suiker toegevoegd. Hierdoor mag je het confituur noemen. De Siciliaanse marmelades zijn daarnaast gemaakt van stukjes schil van typische citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, mandarijnen en bloedsinaasappels. Kenmerkend voor deze marmelades is de opvallende structuur en bitterzoete smaak. 
      

Door het gunstige klimaat op Sicilië kan het fruit hier onder beste voorwaarden groeien en rijpen. Het maken van de jams, of beter gezegd confituren en marmelades, wordt op natuurlijke wijze gedaan waarbij geen gebruik wordt gemaakt van conserveermiddelen of additieven. Elk seizoen wordt het verse fruit op traditionele en natuurlijke manier omgetoverd tot heerlijke jam. Dat betekent veel handwerk!

De creativiteit van de Siciliaanse keuken komt ook hier naar voren in het combineren van bijzondere smaken, zoals perenjam met cacao en citroenmarmelade met kaneel.

Naast typisch Mediterrane vruchten zoals abrikozen, perziken, peren, citroenen, sinaasappelen en mandarijnen maken de Sicilianen ook jam van stekelige peren. Deze, door de Italianen ‘Fichi Di India’ genoemd, zijn zogenaamde Indiase vijgen, een cactusvrucht je veel ziet op de Siciliaanse heuvels en rotsen. Deze confituur van Indiase vijgen heeft een opvallend zachte smaak en past perfect bij verschillende soorten kazen.

Natuurlijk zijn al deze verschillende jams heerlijk voor op brood, maar probeer ze ook eens bij kaas, door de yoghurt en bij ijs. En als je van bakken houdt, als vulling voor cakes en taarten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.