Menu
EUR
Colatura di Alici

Colatura di Alici

Door: Yvonne Reacties: 0

Colatura di Alici betekent letterlijk ‘het lekken van de ansjovis’ en is afkomstig uit het dorpje Cetara, aan de Zuid-West kust van de Italiaanse laars.

 

Lekken van de ansjovis?

Het wordt dus gemaakt van vis, gefermenteerde ansjovis. Naar een eeuwenoud Romeins recept. In die tijd stond het bekend als Garum.

 

Laagjes ansjovis afgewisseld met zout, worden in houten tonnetjes ingelegd en  vijf maanden gerijpt. Hierdoor ontstaat een olie, saus, waarvan je slechts een paar druppels gebruikt als oppepper voor (tomaten)sauzen, marinades, dressings, stoofpotjes, stamppotten en groente. De smaak laat zich het best omschrijven als umami. 

 

Het Ministerie van Landbouw van Italië heeft de “La Colatura Di Alici Di Cetara” een beschermde status gegeven en de Colatura di Alici is opgenomen in een lijst van regionale producten om de authenticiteit  te waarborgen.

 

Spaghetti met Colatura di Alici

400 g spaghetti

2 eetlepels extra vergine olijfolie

1 teentje knoflook

2 eetlepels Colatura di Alici vervangen door 2 eetlepels ansjovis

1 takje peterselie fijn gesneden

Peperoncini naar smaak, wij gebruiken 1 theelepel, maar houden dan ook van pittig

Garnering, een klein beetje fijngesneden peterselie

 

Doe in een kom de extra vergine olijfolie, peterselie, Colatura di Alici, het teentje knoflook en de peperoncini. Roer dit om met een vork en laat de smaken intrekken.

 

Geen zout toevoegen!  Kook nu de spaghetti: laat de pasta in kokend gezouten water glijden en kook deze al dente. Giet af, MAAR bewaar het kookwater, haal een flinke soeplepel van het kookwater uit de pan en voeg deze grotendeels bij het olijfolie mengsel. (Hou een beetje achter de hand)  Kluts even met een vork om de ingrediënten goed te binden, verwijder het knoflookteentje.

 

Meng de gekookte spaghetti in de kom met de olijfolie en de overige ingrediënten. Als de spaghetti wat droog lijkt voeg dan nog wat van het kookwater toe.


Serveer direct met een beetje peterselie als garnering.

Buon appetito.

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!