Risotto met citroen en safraan- Al limone e Zafferano
Risotto met citroen en saffraan is een verfijnd en geurig voorgerecht, typisch voor de Italiaanse keuken. De romigheid van de rijst gaat perfect samen met de frisheid van de citroen en de rode kleur van de saffraan, waardoor een unieke smaakbalans ontstaat. Het is ideaal voor een lichte maar elegante lunch of voor een speciaal diner.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 320 g risotto-carnaroli of risotto-arborio
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 liter hete groentebouillon - groente bouillonblokjes
- ½ glas vers citroensap
- Geraspte schil van 1 (biologische) citroen
- 1 zakje saffraan (of 4-5 stampers) saffraan-zafferano
- 50 g boter
- 40 g geraspte Parmezaanse kaas - parmigiano-reggiona-dop-125g
- ½ glas witte wijn (optioneel, kan weggelaten worden)
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie - extra vierge olijfolie
- Zout en zwarte peper naar smaak.
- Verse tijm- of peterselieblaadjes ter garnering
Bereiding:
- Bereid de bouillon volgens gebruiksaanwijzing: Houd de groentebouillon warm op laag vuur.
- Los de saffraan op in een pollepel hete bouillon en zet opzij.
- Fruit de sjalot: Verhit de extra vergine olijfolie in een pan en bak de sjalot op laag vuur totdat deze glazig wordt.
- Voeg de risotto toe aan de fijngehakte sjalot en laat deze gedurende 2 minuten, onder voortdurend roeren, glanzend worden. Voeg vervolgens het scheutje wijn toe.
- Giet geleidelijk (100 ml per keer) de hete bouillon toe aan de ristotto. Als het vocht is opgenomen, giet u de volgende 100 ml toe, net zolang totdat alle groentebouillion op is. Blijf ondertussen roeren in de risottto, om de afgifte van zetmeel te bevorderen.
- Voeg de saffraan toe: Voeg na ongeveer 10 minuten koken de bouillon toe met de gesmolten saffraan en blijf roeren.
- Voeg de citroen toe: Als de rijst bijna klaar is (na ongeveer 15-18 minuten), voeg dan het citroensap en de schil toe en breng op smaak met zout en peper.
- Room: Voeg, terwijl het vuur uit staat, de boter en de Parmezaanse kaas toe en roer krachtig om een romige consistentie te verkrijgen.
- Serveer: Serveer de risotto op een bord, garneer met verse tijm- of peterselieblaadjes en een beetje geraspte citroenschil.
Buon Appetito!