Menu
EUR
Hoe gezond zijn pistachenoten?

Hoe gezond zijn pistachenoten?

Door: Richard Reacties: 0

Pistachenoot in een notendop

het woord pistache is afkomstig van het Perzische pista. er zijn sporen van pistachenoten tot wel 780.000 jaar geleden. Ontdekkingen in Turkije en in Jordanië (Petra) bewijzen dat de pistache al in 6700 v.C. werd gebruikt als voedsel in een paar Bijbelboeken staat geschreven dat de plaats Betonim (Joz. 13:26) naar de pistachenoot wordt genoemd. Betonim kan identiek zijn met BaTneh (in Ammon). De pistachenoot werd ook terpentijnnoot genoemd omdat de noot werd gebruikt om terpentijn van te maken in de eerste eeuw haalde na Christus keizer Vitellius de pistachenoot naar Rome en werd ook gestart met het aanplanten van pistachebomen op Sicilië De minder gebruikt Nederlandse naam is pimpernoot

 

Hoe groeit een pistachenoot?

Pistachenoten groeien aan pistachebomen, die wetenschappelijk bekend staan als Pistacia vera. Hier is een algemene beschrijving van hoe pistachenoten groeien:

Pistachebomen bloeien in het voorjaar. De mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien op aparte bomen, maar beide bomen moeten in de buurt van elkaar staan voor bestuiving. De bestuiving kan worden uitgevoerd door wind, bijen of andere insecten. 

Pistache boom

Na de bestuiving ontwikkelt de vrouwelijke bloem zich tot een vrucht, die bekend staat als een drupe. De drupe is eerst groen van kleur en heeft een zachte buitenste schil. Binnen de drupe bevindt zich de harde schaal van de pistachenoot, ook wel de pit genoemd. Terwijl de drupe rijpt, groeit de pit binnenin. Tijdens dit proces verandert de buitenste schil van groen naar geelachtig en vervolgens naar roodachtig. Wanneer de drupe volledig rijp is, barst de schil open.

De pistachenoten worden geoogst wanneer de schil openbarst. Dit gebeurt meestal in de late zomer of vroege herfst, afhankelijk van de regio en het klimaat. De noten worden met de hand geoogst of machinaal verzameld. Na de oogst worden de pistachenoten gewassen en gedroogd om overtollig vocht te verwijderen. Vervolgens worden ze gesorteerd op grootte en kwaliteit. Sommige pistachenoten worden ook gepeld om de eetbare kern te verkrijgen. 

Het duurt een paar jaar voordat een pistacheboom voldoende volwassen is om noten te produceren van goede kwaliteit.

Hoe gezond is pistache?

Meer mensen zouden moeten weten hoe gezond het is om pistachenoten te eten. Wil je weten dat pistachenoten veel belangrijke stoffen bevatten, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium)?

Ben jij op de hoogte van de effecten die deze verantwoordelijke snack op je (fysieke) gezondheid heeft? Hier komen een paar voorbeelden: weinig calorieën (30 pistachenoten zijn ongeveer 100 calorieën), hoge voedingswaarde rauwe pistachenoten (bevatten de meeste vitaminen en mineralen), gezonde vetten (90% van de vetten in de pistachenoot is onverzadigd), bescherming tegen diabetes (suikerziekte ), een gedeelde kans op netvliesveroudering, lustopwekkingen de pistachenoot helpt bij opname van ijzer.

Pistachenoten zijn niet alleen overheerlijk maar ook verrassend gezond. Ze zitten vol belangrijke voedingsstoffen en bieden talloze gezondheidsvoordelen. 

Als je op zoek bent naar een bevredigende, caloriearme snack, zijn pistaches een uitstekende keuze. De combinatie van eiwitten, vezels en gezonde vetten in pistaches kan helpen bij het verminderen van hongergevoel en het bevorderen van een gezond gewichtsbeheer.

Pistaches zijn rijk aan onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor je hart. Ze helpen het niveau van 'slecht' LDL-cholesterol te verlagen en bevorderen tegelijkertijd het 'goede' HDL-cholesterol, wat bijdraagt aan een gezond cardiovasculair systeem.

Pistaches hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze langzaam worden verteerd en de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Dit maakt ze geschikt voor mensen met diabetes of degenen die streven naar een betere controle over hun bloedsuikerspiegel.

Pistaches bevatten een indrukwekkende reeks voedingsstoffen, waaronder vitamine B6, fosfor, magnesium en antioxidanten zoals luteïne en zeaxanthine. Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij het handhaven van de algehele gezondheid en het ondersteunen van verschillende lichaamsfuncties.

De antioxidanten in pistaches, zoals luteïne en zeaxanthine, hebben een beschermend effect op de ogen. Ze helpen bij het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) en andere oogproblemen.

Pistaches bevatten ook het aminozuur arginine, dat kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Een handvol pistaches als snack kan dus niet alleen goed zijn voor je smaakpapillen maar ook voor je gemoedstoestand.

Het is echter belangrijk om op te merken dat pistachenoten ook calorieën bevatten, dus het is belangrijk om ze met mate te consumeren, vooral als je let op je calorie-inname. Bovendien kunnen mensen met een notenallergie negatieve reacties ervaren bij consumptie van pistachenoten. Als je gezondheidsproblemen hebt of specifieke dieetbeperkingen volgt, is het altijd een goed idee om met een zorgverlener te praten voordat je grote hoeveelheden pistachenoten aan je dieet toevoegt.

Pistaches zijn niet alleen een heerlijke snack, maar ook een krachtige bron van gezondheidsvoordelen. Of je nu op zoek bent naar een hartvriendelijke optie, iets voor gewichtsbeheersing, of gewoon wilt genieten van een voedzame snack, pistaches zijn een uitstekende keuze. Voeg deze groene noten toe aan je dagelijkse dieet en geniet van de vele positieve effecten op je algehele welzijn. Gezondheid was nog nooit zo lekker!

Waarom wordt pistache van Sicilië zo hoog gewaardeerd?

Pistachenoten uit Sicilië worden vaak beschouwd als één van de beste ter wereld vanwege verschillende factoren. Zo zijn de Klimatologische omstandigheden, het mediterrane klimaat van Sicilië, met zijn lange zonnige dagen en milde winters, ideaal voor de groei van pistachebomen. Deze omstandigheden bevorderen de gezonde groei van de noten en dragen bij aan de ontwikkeling van hun karakteristieke smaak en textuur.

De vruchtbare vulkanische bodem van Sicilië, met zijn rijke mineralen en voedingsstoffen, draagt bij aan de kwaliteit en voedingswaarde van de pistachenoten die er groeien. Niets voor niets worden de pistache noten die groeien op de randen van de Etna als hoogste gewaardeerd. Deze unieke bodemsamenstelling kan resulteren in noten met een intense smaak en aroma.

In Sicilië wordt de teelt van pistachenoten vaak nog steeds uitgevoerd volgens traditionele teeltmethoden die van generatie op generatie worden doorgegeven. Deze methoden omvatten zorgvuldige selectie van variëteiten, handmatig oogsten en zorgvuldige verwerkingstechnieken, wat leidt tot noten van een hogere kwaliteit

Sicilië heeft een rijke culinaire traditie en pistachenoten zijn een integraal onderdeel van vele Siciliaanse gerechten en lekkernijen, zoals pistache-ijs, gebak en desserts. Deze langdurige verbondenheid met pistachenoten heeft geleid tot een diepgewortelde waardering voor hun kwaliteit en smaak

Waarom zijn pistache producten zo duur?

Er zijn verschillende redenen waarom pistacheproducten vaak duurder zijn dan andere noten of voedingsmiddelen:

Pistachebomen gedijen het best in specifieke klimaten, zoals die in delen van het Middellandse Zeegebied, Californië en het Midden-Oosten. De teeltomstandigheden, zoals het vereiste aantal zonuren, de bodemgesteldheid en het waterbeheer, kunnen de kosten van de pistacheteelt verhogen.

Pistachenoten moeten zorgvuldig worden geoogst om schade aan de noten te voorkomen. Het oogstproces kan arbeidsintensief zijn, vooral bij variëteiten die handmatig worden geoogst. Dit kan de kosten van arbeid verhogen, wat zich vertaalt naar hogere prijzen voor consumenten.

Pistachebomen hebben een aanzienlijke hoeveelheid water nodig om te gedijen, vooral tijdens de groeiperiode. In gebieden waar water schaars is of waar irrigatiesystemen nodig zijn, kunnen de kosten voor waterbeheer bijdragen aan de hogere prijs van pistachenoten en pistacheproducten.

Pistacheoogsten kunnen worden beïnvloed door weersomstandigheden zoals vorst, droogte of overmatige regenval, wat de beschikbaarheid van de noten kan verminderen en de prijzen kan verhogen.

Na de oogst moeten pistachenoten worden verwerkt en verpakt voordat ze naar de markt worden gebracht. Dit omvat het verwijderen van de schil, sorteren, reinigen en verpakken van de noten. Deze verwerkings- en transportkosten dragen bij aan de uiteindelijke prijs van pistacheproducten.

Al deze factoren samen kunnen bijdragen aan de hogere kosten van pistacheproducten in vergelijking met andere noten of voedingsmiddelen. Ondanks de hogere prijs blijven pistacheproducten populair vanwege hun unieke smaak, voedingswaarde en culinaire veelzijdigheid.

Recepten met pistache?

Hieronder enkele recepten gemaakt met pistacheproducten uit Sicilië. 

Pasta met Pistache pesto en garnalen:

https://www.amesi.nl/recepten-11866584/pasta-con-pesto-di-pistacchio-e-gamberetti/

Trofie pasta pistachepesto en garnalen 

https://www.amesi.nl/recepten-11866584/trofie-met-pistachepesto-en-garnalen/

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!