Menu
EUR
De geschiedenis van pasta: van oorsprong tot wereldwijde favoriet

De geschiedenis van pasta: van oorsprong tot wereldwijde favoriet

Door: Yvonne Reacties: 0

Zeg je Italië, dan zeg je Pasta

Pasta, iedereen kent het wel! In allerlei soorten, vormen en kleuren. Een verzamelnaam voor allerlei producten gemaakt van durum tarwe. Maar waar komt pasta nu eigenlijk vandaan, hoe zijn de verschillende pasta soorten ontstaan en wat maakt nu dat een "gewone" pasta toch anders smaakt dan een pasta uit bronzen mallen.

Pasta, de geschiedenis

De geschiedenis van de pasta gaat eeuwen terug. Over waar en hoe de pasta zijn oorsprong heeft gaat nog wat discussie.

Sommigen beweren dat pasta in Italië geïntroduceerd werd door Marco Polo, die de pasta meenam met zijn reizen uit Azië (Chinese en Aziatische noedels genoemd)  in 1292. Echter, de geschiedenis van macaroni gaat in Italië terug tot de Romeinen, die het beschouwden als “een geschenk van de Goden “.

De grote doorbraak van de pasta komt in de 17e eeuw. In de stad Napels heerste grote armoede. De bevolking wordt genoodzaakt om meel te verwerken tot gedroogde pasta, zodat ze kunnen overleven. Vooral vermicelli (dunne spaghetti) werd met kruiden en een beetje kaas gegeten.

Nog een eeuw duurde het voordat er tomaten en tomaten sauzen worden toegevoegd aan de pasta. Dit is dan ook wel echt de doorbraak van de Pasta. Sindsdien is de pasta het meest kenmerkende onderdeel geworden van de Italiaanse keuken.

 

Industrialisatie en de techniek

De eerste echte grootschalige pastafabriek werd in het midden van de 19e eeuw opgericht door een groep pastamaker uit de omgeving van Napels.

Dit was een grote ontwikkeling, te meer omdat voorheen het deeg met de voeten(!) werd gemengd en de pasta werd gedroogd in de zon.

Met de komst van de pastafabriek, maakt de pasta zijn opmars door heel Italië.

Pas in de jaren 80 kwam de opmars van de pasta in de lage landen in zijn soort van macaroni en spaghetti. De populaire macaroni (de naam is een verbastering van de Italiaanse term maccheroni) is overigens in Italië een vrijwel onbekende pastavariant.

Bronzen mallen

De betere pasta’s worden met behulp van bronzen mallen gemaakt. Door het gebruik van de bronzen mallen en het langzaam persen op lagere temperatuur krijgt de pasta een ruwe en poreuze structuur en niet zoals de gewone supermarkt pasta een glad en glanzend uiterlijk.

De pastasaus en de andere ingrediënten kunnen goed worden opgenomen en geabsorbeerd door de ‘ruwe pasta’.

De pasta, gemaakt in Italië, wordt gemaakt van durumtarwe. Durumtarwe ofwel harde tarwe is een tarwesoort met een grote en harde korrel. Deze tarwe groeit alleen in een goed en warm klimaat en wordt vooral in het in het zuiden van Europa verbouwd.

De betere pasta's kennen ook een lange droogtijd. Bij de grote pastafabrieken worden grote hoeveelheden pasta per dag geproduceerd. Omdat er geen tijd is om al die pasta rustig te laten drogen wordt deze op hoge temperaturen gedroogd. Hierdoor veranderd de textuur, waardoor de pasta minder goed zijn vorm behoudt bij het koken. Bovendien hecht de saus minder goed aan. Een pasta die de tijd krijgt om langzaam te drogen, tot wel 24 uur,  krijgt kleine gaatjes in het oppervlak. Hierdoor blijft de saus veel beter aan de pasta plakken. Pasta die langzaam gedroogd is, moet langer koken maar je proeft echt het verschil.

Het eerste pasta recept!

Het oudste bekende pastarecept dateert uit het jaar 1000 en komt uit het boek ‘De arte Conquinaria per vermicelli e macarini siciliani’ of in het Nederlands ‘de kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli’.

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten en maten pasta’s verkrijgbaar. De kleinste soorten worden vooral gebruikt in de soep. De lintvormige pasta vooral met een saus, de buis of andere vormen weer in salades. Tegenwoordig zijn er veel bekende "standaard" spaghetti recepten zoals pasta Bolognese, pasta pesto Genovese en pasta corbonara, maar er zijn ook veel andere varianten te maken die minder bekend zijn. Denk aan vispasta's of pittige pasta's met één van de vele pesto's of pepertjes. 

Amesi.nl heeft een ruim pasta assortiment beschikbaar. Pasta’s van Sicilië, uit Puglia, tot pasta’s uit Toscane en uit de omgeving van Venetië.

Buon Appetito!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!