Menu
EUR
Klassieke pastasaus, de rode schat van Sicilië

Klassieke pastasaus, de rode schat van Sicilië

Door: Tobias Kruisselbrink Reacties: 0

De basis van bijna al onze heerlijke kant en klare pastasauzen zijn tomaten. Wat maken deze tomaten nou zo bijzonder?

Tomaten worden op Sicilië vooral geproduceerd in de zuidoosten van het eiland. Dankzij het gunstige klimaat in deze regio (veel zonuren) en de voedselrijke bodems, (klei -zandgronden) hebben de tomaten een zeer fruitige, sappige en aromatische smaak. Bovendien zijn ze ook nog eens zeer gezond! De tomaten bevatten namelijk een zeer hoog gehalte aan lycopeen.. Diverse onderzoeken hebben de positieve effecten van het eten van tomaten met een hoog gehalte aan lycopeen op de gezondheid bevestigd.


Het begin…

Het telen van tomaten begint met het zaaien van zaad, dit gebeurt op Sicilië ongeveer half maart. Vervolgens worden de plantenstekjes in de grond gepland omstreeks eind april. Vaak wordt er boven de planten een eenvoudig zeildoek gespannen, waardoor de opgenomen warmte van het zonlicht beter naar beneden gaat. Hierdoor stijgt ook de temperatuur van de bodem. Een ander voordeel is dat er bijna geen onkruid groeit onder het zeil, waardoor het gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen niet noodzakelijk zijn. Door de droogte in het zomer is het belangrijk voldoende water te geven zodat de planten genoeg voedingsstoffen in de grond binnen krijgen. Medio juli hangen er over de hele lengte mooie trossen tomaten. De tomaat is dan ook een echte zomergroente. 


Traditie van pastasaus maken

Elke zomer zo rond augustus komen hele families op Sicilië samen om tomatensaus te koken, de basis van pastasaus. Net als de wijnoogst en het oogsten van olijven is dit een belangrijk evenement. Iedereen in de familie krijgt een rol opgelegd en helpt mee. Een geheel gedoe met die grote families! In een dag tijd wordt er in een grote pan een enorme hoeveelheid tomatensaus gekookt. Alles komt heel precies. Het geheim van een goede pastasaus zit in de juiste temperatuur, hoeveelheid zout, olijfolie, uien en basilicum. Eenmaal afgekoeld wordt de tomatensaus ingemaakt in hergebruikte (bier)flesjes.


De vrouwen wassen en snijden de tomaten, uien en basilicum. De mannen krijgen daarentegen de rol opgelegd de tomatensaus in bierflesjes in te wekken. Dus als je op Sicilië bij mensen thuis in de keukenkast veel bierflesjes ziet , betekent dat niet gelijk dat de Sicilianen wel erg veel van bier drinken houden. In de bierflesjes zit namelijk de hele voorraad tomatensaus om de winter door te komen.    

De moderne Siciliaan houdt nog steeds van die eigen gemaakte pastasauzen die hen doet denken aan vroeger thuis, maar heeft niet meer de tijd om deze zelf te koken en in te maken: wecken. Men wil wel de lusten en niet de lasten. Vandaar dat kant en klare pastasauzen van lokale producenten een steeds grotere populariteit genieten. De sauzen van de fabrikanten worden volgens traditioneel recept geproduceerd, en door innovatieve machines met grote precisie bereid. Bovendien maakt het mogelijk te variëren met ingrediënten waardoor verrassende smaken pastasaus ontstaan.  


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!