Menu
EUR
Kersttradities op Sicilië

Kersttradities op Sicilië

Door: Tobias Kruisselbrink Reacties: 1

Het kerstdiner en de kerstlunch wordt op Sicilië groots gevierd. Sicilianen beginnen er al een maand van tevoren over te praten, bijvoorbeeld om te beslissen of het dit jaar gebakken kabeljauw met olijven wordt of toch de gekookte versie met citroen en peterselie als antipasti.

Families, vaak talrijk, verzamelen zich rond lange tafels welke feestelijk versierd zijn. In Catania, aan de oostkust van het eiland, geven ze het startsein op kerstavond met de “crispelle” gevuld met ricotta en ansjovis. Crispelle zijn een soort oliebollen, gefrituurd in een grote pan met olie. Je ruikt die avond werkelijk overal op straat de geur van crispelle!

Koningin van het Siciliaanse kerstdiner: de Scacciata

De onbetwiste koningin tijdens het Siciliaanse kerstdiner is de scacciata. Vandaag de dag wordt het beschouwd als streetfood, maar er zijn mensen die beweren dat de sciacceta is geboren in adellijke kringen die de scacciata meenamen en opaten tijdens hun reizen naar het platteland. De meest bekende versies zijn de scacciata met bloemkool gestoofd in wijn, zwarte olijven, kaas (primosale), Italiaanse worst (salsiccia) en peper; de scacciata gemaakt van lente ui, ansjovis, kaas (tuma), peper en olie en de scacciata met broccoli, welke eerst wordt gekookt en daarna wordt gebakken in een pan met gehakte knoflook, tuma, zwarte olijven, ansjovis, peper en olie.


Etna wijn en Siciliaanse caponata

Een andere "hoogtepunt" tijdens het kerstdiner, meer richting het centrum van Sicilië, is de gebakken pompoen of gekookte
broccoli gestoofd met wijn en zwarte olijven. Vervolgens komt de traditionele Siciliaanse caponata, typische Siciliaanse kazen als de tuma, pecorino siciliano, ricotta en de salami uit het Nebrodi gebergte, op tafel.

Aan het einde van het diner, moe maar voldaan, wanneer de rode Etna wijn (bijna) op is, wordt er nog rustig nagetafeld onder het genot van een verscheidenheid aan geroosterde amandelen, pinda's, pompoenpitten en natuurlijk pistachenoten uit Bronte. Natuurlijk is er nog ruimte voor een toast rond middernacht. Traditiegetrouw komen dan de spumante en de panettone op tafel. En in Catania, wederom “crispelle”, maar dit keer gevuld met rijst en ondergedompeld in zoete honing, volgens het recept van de nonnen uit het Benedettini klooster in de zestiende eeuw in Catania.

Eerste kerstdag: tijd voor paling en dessert

De volgende dag, tijdens de kerstlunch, worden naast de restjes van de vorige nacht, verschillende primi en secondi toegevoegd aan deze belangrijke maaltijd. In Catania is dit een langverwachte dag, want het is de enige dag waarop je eindelijk paling kunt kopen, een delicatesse die de Catanesi simpelweg grillen op de barbecue.

Daarnaast is er veel ruimte voor de desserts, zoals cassata, cassatelle, cannoli, nougat. Daarnaast zijn er typische kerstzoetigheden als buccellato (soort kerstkrans), de nucatuli (koekjes veelal gevuld met amandelen), de cubaita (soort nougat) en mostaccioli (koekjes van chocolade met een citroen of sinaasappel smaak).

Tot slot komen de Siciliaanse zoete dessert wijnen op tafel zoals Passito van Pantelleria en de Moscato uit Siracusa. Dan lijkt het feest toch eindelijk voorbij te zijn. Maar op de avond van 25 december zijn de Sicilianen bij elkaar te vinden om te samen te eten. Moe maar niet verslagen worden de overblijfselen van twee lange dagen verorberd. Een kerstfeest vol tradities en unieke sfeer die door de jaren heen nooit is veranderd. 

Buon Natale!

 

 

 


Reacties (1)

gravatar
Nancy
Geplaatst op 2016-12-21 10:14:08
Dat zie er lekker uit! :)
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!