Menu
EUR
Hoe gebruik je Aceto Balsamico

Hoe gebruik je Aceto Balsamico

Door: Maurijn Bakker Reacties: 0

Aceto Balsamico is een geweldige smaakmaker die in elke keuken wel van pas komt! Je kunt het namelijk voor van alles gebruiken, zoals vleesgerechten, vis, groenten, kaas, ijs en vers fruit.

Misschien ten overvloede, maar Aceto Balsamico is gewoon ‘puur’ te gebruiken, je hoeft het dus niet te verhitten of iets dergelijks. En je gebruikt het nadat een gerecht bereid is. Hoeveel je gebruikt kun je natuurlijk zelf bepalen, maar wij adviseren je om niet te overdrijven: zelfs de jongste azijn heeft een behoorlijke smaak en aroma: meestal zijn twee of drie theelepels balsamico azijn per persoon voldoende. In het algemeen kun je stellen dat jongere balsamico azijn, vanwege zijn zuurgraad erg goed past bij rauwe groenten en salades. Oudere balsamico azijn is vanwege zijn vollere, zoetere smaak juist uitstekend te combineren met gekookt en gegrild vlees en vis.

Balsamico azijn bij vlees...

We raden je aan om de balsamico te gebruiken na het koken, grillen of bakken van het vlees. Balsamico azijn past goed bij veel verschillenden soorten vlees en rood vlees in het bijzonder. Probeer het maar eens bij een biefstuk of gebraden kalfsvlees, heerlijk! Zorg er wel voor dat het vlees niet te sterk gekruid is, omdat dit de smaak en geur van de balsamico in de ‘weg kan zitten’. De hoeveelheid kun je zelf bepalen, maar wees voorzichtig, hou ouder hoe voller de smaak en hoe minder je nodig hebt.

Voor het op smaak brengen van vleesgerechten kun je bijvoorbeeld de Aceto Balsamico Tradizionale di Modena D.O.P. van 12 jaar oud proberen, een werkelijk topproduct! Maar ook de goedkopere Aceto Balsamico di Modena 8 jaar oud is ook prima geschikt. Een klassieker is deze marinade bij varkensribbetjes: een liter rode wijn, 2 eetlepels balsamico azijn, olijfolie en tijmbladeren. Smullen maar!


...en met vis

Naast vlees, is balsamico azijn ook altijd een goede keuze bij vis. Net als voor vlees, geldt voor vis hetzelfde advies: gewoon de pure balsamico gebruiken nadat de vis gegrild, gebakken of gekookt is. Een klassieker om extra smaak toe te voegen is balsamico over zalm, maar ook over een zwaardvis steak, gemarineerde zeebaars en door een vissoep kun je van dit heerlijke natuurproduct genieten. Eigenlijk is niks te gek, dus ook zeker lekker bij schelpdieren en garnalen.


Met harde kazen

Wil je echt je smaakpapillen prikkelen? Dan zijn een paar druppels van de traditionele balsamico op Parmezaanse kaas echt een culinaire ervaring van het hoogste niveau. De zoete druppels in combinatie met zoute volle smaak van de Parmezaanse kaas geven een bijzondere smaakexplosie in de mond!


Balsamico azijn met groenten

Wat is beter dan een seizoen salade overgoten met een scheutje balsamico azijn? Voor groenten, heb je niet de meest oude/waardevolle balsamico nodig. De Aceto Balsamico di Modena I.G.P. is voldoende. Balsamico azijn is uitermate geschikt voor eigenlijk alle groenten, vooral als die gegrild zijn. Een Italiaanse klassieker? Een paar druppels op gegrilde rode ui, bellissima! 


Vers fruit

Aardbeien worden met een paar druppels balsamico azijn onweerstaanbaar. En het stroperige goedje is ook heerlijk op ijs en panna cotta, een klein beetje, twee tot drie lepels is meestal al genoeg. Met desserts en vers fruit kun je verschillende balsamico azijnen naar wens gebruiken. En de extravecchio wordt in Italië zelfs als aperitivo gedronken!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!