Menu
EUR
De olijfoliemaffia: heeft uw extra vergine olijfolie zijn maagdelijkheid verloren?

De olijfoliemaffia: heeft uw extra vergine olijfolie zijn maagdelijkheid verloren?

Door: Vera Reacties: 0

In Italië wordt geschat dat 50% van de olijfolie in de schappen van de supermarkten vervalsingen zijn. Als we dan verder kijken dan Italië dan stijgt dit cijfer. Studies concluderen dat ongeveer 69% van de geëxporteerde Europese olijfolie niet is wat het beweert te zijn.

Dus wat heeft de maffia ermee te maken?

Simpel, er valt heel veel geld te verdienen met vervalste olijfolie. De beste extra vergine olijfolie kan verkocht worden voor 50 dollar per gallon, en de vervalste of aangelengde olijfolie kan al gemaakt worden voor zo'n 7 dollar per gallon. Zelfs grote merken (zoals Bertolli, Carapelli, Primadonna en de Lidl) zijn verstrikt geraakt in dit schandaal. Zij hebben torenhoge boetes opgelegd gekregen omdat hun product, onbedoeld of niet, niet voldeed aan de wettelijke normen.

Veel fraudes omvatten het combineren van laagwaardige of goedkope plantaardige oliën, uit zaden en noten, met het toevoegen van aroma's en kleurstoffen en soms een beetje extra vergine olijfolie. Deze olie wordt dan verpakt in fraais versierde flessen en blikken op de markt gebracht.

Anderen voegen goedkopere geïmporteerde olijfolie uit bijvoorbeeld Chili..... toe aan de Italiaanse olijfolie. Het etiket op de bewuste fles met de tekst: Verpakt in Italië, daar is dan geen woord van gelogen, én er zit dan ook inderdaad vaak wat extra vergine olijfolie in.                                                De Italiaanse autoriteiten hebben in 2016 meer dan 2000 ton valse extra vergine olijfolie uit de regio Puglia in beslag genomen. Waarde hiervan: meer dan 13 miljoen euro!. De Agromaffia hadden Spaanse en Griekse olijfolie van lage kwaliteit geïmporteerd en waren van plan deze te exporteren als Primo Italiaanse extra vergine olijfolie.

Een gevolg hiervan is dat de consument het vertrouwen kan verliezen in de extra vergine olijfolie en dat er geen begrip is voor de prijs van de originele extra vergine olijfolie. Het is niet onmogelijk te bedenken dat velen zelfs nog nooit een echte olijfolie geproefd hebben en gewend zijn aan de vlakke smaak van het aangelengde product.

 

Maar hoe weet je nu dat je aankoop het échte product is?

Het is ingewikkeld, maar termen als Extra Vierge, Extra Vergine , Koud geperst en Eerste Persing zijn geen garantie voor kwaliteit. Er bestaan verschillende methoden voor het kunnen vaststellen van de echtheid van goede olijfolie maar de beste methode blijft altijd nog het PROEVEN. Ook de kleur kan bedriegen want die kan met kleurstof worden bijgesteld, vandaar dat de echte olijfolie proever proeft uit een niet transparant glazen potje. 

 

Een goede en olijfolie ruikt en smaakt aangenaam peperig en bitter. (In de pure vorm dan, niet zozeer in een gerecht) Dit zijn de tekenen van frisheid en van de aanwezigheid van polyfenolen (antioxidanten).

Na verloop van tijd degradeert de olijfolie en de smaak wordt dan vlakker. Daarom is het ook belangrijk dat de olijfolie wordt bewaard in een donkere fles of blik. Ga er maar van uit dat olijfolie in een transparante fles geen extra vergine olijfolie is. En let ook op de productiedatum! Veel mensen hebben nog nooit goede olijfolie geproefd en vaak zijn ze verrast als ze dat wel doen. De afdronk is namelijk bitter en scherp, en onbewust moet je je keel even schrapen. Dit zijn absoluut de goede indicatoren van een goede olijfolie die goed is voor je gezondheid.

 

Wilt u nog meer weten over de olijfoliehandel: Lees het boek van Tom Mueller "Extra Verginity" The Sublime And Scandalous World of Olive Oil. Maar u kunt ook het internet raadplegen over de beroemde merken die hun EVOO (Extra Virgin Olive Oil)  test niet behalen....

 

Of check hier  onze olijfolie van Il Circolo en lees hoe zij hun olijfolie fair en clean produceren.

 

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!