Menu
EUR
Witte truffel, zwarte truffel | Wat is het verschil

Witte truffel, zwarte truffel | Wat is het verschil

Door: Vera Reacties: 0

Het Verschil Tussen Witte En Zwarte Truffels

 

De witte truffel (tartufo bianco) is de duurste, ze komen vooral uit Piemonte in de omgeving van Alba en Marche, waar het in Aqualagna en omgeving wordt gevonden. De oogsttijd loopt van september tot december, ze zien er witachtig uit, tegen het bruine aan, soms ook wat roze-achtig, afhankelijk bij welke boom ze geoogst zijn. De witte truffel varieert in grootte van een walnoot tot een sinaasappel en is zo zeldzaam dat de deze bijna zijn gewicht in goud waard is. De witte is veel aromatischer dan de zwarte en wordt alleen vers gegeten, nooit gekookt, maar veelal geschaafd over warme of koude gerechten. De witte truffel kan goed bewaard worden in olijfolie, uiteraard gebruik je hiervoor alleen maar de beste extra vergine olijfolie. Zeker onder de culinaire kenners staat de naam San Miniato synoniem voor de befaamde Toscaanse tartufo bianco, de witte truffel. Ieder jaar in de maand november vindt er in het pittoreske dorpje La Sagra del Tartufo Bianco, oftewel het Festival van de Witte Truffel, plaats.

De truffeljacht is een serieuze zaak,  de truffeljager gaat een gevonden truffel nooit direct oogsten maar moet beoordelen of deze al geoogst kan worden. Te vroeg geoogste truffels hebben veel minder aroma. Zijn speurtocht door de bossen gebeurt vaker met vele omwegen om eventuele achtervolgers van zich af te schudden.

De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook betaalbaarder, minder aromatisch met een rimpelige huid en in dezelfde afmetingen als de witte exemplaren. Hij komt vooral veel voor in Umbrië, langs de Nera rivier en wordt geoogst van november tot maart. Het grote verschil, buiten aroma en prijs, is dat je met de zwarte truffel wel kan koken, ze komt dan ook vaak gebruikt in sauzen, in spreads op crostini of toastjes en het wordt verwerkt in allerlei producten.

Witte truffel, zwarte truffel u weet nu het verschil.

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!