Witte truffel, zwarte truffel | Wat is het verschil

  • Geplaatst op
  • Door Vera
  • 0
Witte truffel, zwarte truffel | Wat is het verschil

Witte truffels, zwarte truffels, wat is het verschil? Hier proberen we het uit te leggen. Met dank aan Dolcevia voor het artikel.

Het Verschil Tussen Witte En Zwarte Truffels

 

De witte truffel (tartufo bianco) is de duurste, ze komen vooral uit Piemonte in de omgeving van Alba en Marche, waar het in Aqualagna en omgeving wordt gevonden. De oogsttijd loopt van september tot december, ze zien er witachtig uit, tegen het bruine aan, soms ook wat roze-achtig, afhankelijk bij welke boom ze geoogst zijn. De witte truffel varieert in grootte van een walnoot tot een sinaasappel en is zo zeldzaam dat de deze bijna zijn gewicht in goud waard is. De witte is veel aromatischer dan de zwarte en wordt alleen vers gegeten, nooit gekookt, maar veelal geschaafd over warme of koude gerechten. De witte truffel kan goed bewaard worden in olijfolie, uiteraard gebruik je hiervoor alleen maar de beste extra vergine olijfolie.

De truffeljacht is een serieuze zaak,  de truffeljager gaat een gevonden truffel nooit direct oogsten maar moet beoordelen of deze al geoogst kan worden. Te vroeg geoogste truffels hebben veel minder aroma. Zijn speurtocht door de bossen gebeurt vaker met vele omwegen om eventuele achtervolgers van zich af te schudden.

De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook betaalbaarder, minder aromatisch met een rimpelige huid en in dezelfde afmetingen als de witte exemplaren. Hij komt vooral veel voor in Umbrië, langs de Nera rivier en wordt geoogst van november tot maart. Het grote verschil, buiten aroma en prijs, is dat je met de zwarte truffel wel kan koken, ze komt dan ook vaak gebruikt in sauzen, in spreads op crostini of toastjes en het wordt verwerkt in allerlei producten.

Witte truffel, zwarte truffel u weet nu het verschil.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.