Menu
EUR
Truffels bereiden

Truffels bereiden

Door: Maurijn Bakker Reacties: 1

Truffels zijn één van de meest bijzondere producten van Italiaanse bodem. Ze zijn uniek in hun smaak en uiterst kostbaar. De smaak wordt volledig bepaald door het natuurlijke habitat waarin truffels groeien, zoals de grondsoort, het type boom en de klimatologische omstandigheden. De bekendste truffelsoorten zijn de witte truffel en de zwarte truffel. De witte soort komt ook vaak voor onder zijn Latijnse naam of ‘Tuber Magnatum Pico’ en de zwarte onder ‘‘Tuber Melanosporum Vitt’. Vooral de herfst is een uitgelezen periode om dit ‘aardse goud’ te gaan zoeken.  Truffels zijn een werkelijk prachtig natuurproduct dat door vele chef-koks wordt gebruikt om gerechten stijl en exclusiviteit mee te geven. Maar hoe gebruik je truffels nou zelf in de keuken?

Je hebt truffels gekocht, en dan?

Om te beginnen is het goed om in gedachten te houden dat truffels eigenlijk op twee manieren gebruikt kunnen worden. Als pure truffel (geheel, gesneden of kleine pakjes zoals carpaccio) of verwerkt in conserven, zoals sauzen, truffelolie en allerlei andere variaties zoals truffelhoning en pesto.

Verse truffels zijn rijk van smaak en dienen grondig gereinigd en geborsteld te worden om alle sporen grond en vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel of doek, maar spoel ze niet af met water want dit gaat ten koste van de smaak! Verse truffels zijn niet erg lang houdbaar, daarom is het aan te raden ze snel te gebruiken. Bewaren doe je het beste door ze in de koelkast in een gesloten pot met keukenpapier (tegen vocht) te leggen. Ook zijn er verse truffels in pekel verkrijgbaar die worden geleverd in een glazen pot. Deze zijn hierdoor wel veel langer houdbaar. Daarnaast kun je truffels ook invriezen om ze langer te kunnen bewaren.

Wat inspiratie…

Witte truffels zijn ideaal om dun te snijden of te raspen. Met een truffelschaaf (wij verkopen deze, vraag naar de mogelijkheden) doe je dit in een handomdraai. En met slechts een paar gram heb je al genoeg om die heerlijke truffelsmaak te krijgen. De stukjes truffel kunnen dan zonder verdere bereiding over de pasta, omelet of gegrild vlees gestrooid worden. Witte truffels hoeven niet te worden gekookt of gebakken. Ze hebben van nature al een krachtige smaak en koken zou de smaak alleen maar aantasten.

Zwarte truffels daarentegen kun je na het snijden beter even bakken in boter of olijfolie, zodat de smaak beter naar voren komt. Strooi ze vervolgens over de pizza, gebakken aardappeltje en groenten als wortelen, artisjokken en selderij. Of mix de truffelstukjes met paddenstoelen, olijfolie en zout en je hebt de ideale pastasaus voor die zelfgemaakte tagliatelle. Tip: doe wat stukjes truffel in extra vierge olijfolie, laat het een poosje trekken, en voilà je hebt je eigen truffelolie gemaakt! Heerlijk om een stokbroodje in te dippen of die salade en pasta dat beetje extra te geven.

Met een truffelgerecht zal je je gasten absoluut verrassen. Een tip die we je tot slot willen meegeven: wees terughoudend met het toevoegen van andere kruiden en specerijen. Truffel heeft een zeer krachtige en uitgesproken smaak die niet verdiend ten onder te gaan aan een overmaat aan andere smaken…


Reacties (1)

gravatar
Emma Cloosterman
Geplaatst op 2017-03-07 11:48:09
h
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!