Menu
EUR
Saffraan, het rode goud

Saffraan, het rode goud

Door: Vera Reacties: 0

Saffraan is een veelzijdige specerij honingzoet en bitter, tegelijk geeft ze kleur aan risotto's, pasta's, en desserts. We vertellen er alles over!

 

Saffraan, het rode goud

Saffraan is een specerij die afkomstig is van de saffraankrokus. Een klein bloemetje, een knolgewas, dat slechts zo'n 8 dagen per jaar bloeit. Oorspronkelijk komt de saffraankrokus uit Azië, nu wordt deze ook geteeld in andere landen rondom het Middellandse Zee gebied, maar de best gewaardeerde saffraan komt toch wel uit Iran, het vroegere Perzië.

 

Geen wonder dat het grootste deel van saffraan op de wereldmarkt hier vandaan komt. De krokus groeit hier onder de meest ideale omstandigheden: heet in de zomer, koud in de winter en niet te veel water zorgen voor een sterk aroma, lichte bitterheid en krachtige kleur. 

 

Hoe wordt het geproduceerd?

Voor de kostbare saffraan worden delen van de stampers van de saffraan krokus handmatig geoogst: namelijk de stijlen en de stempels, die zowel smaak- als kleurstof zijn. Na het oogsten worden de stijlen en stempels gedroogd. Dit drogen gebeurt in droogkasten met een warme luchtstroom of in de zon. De hoogste kwaliteit saffraan komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stijlen. Voor een kilo gedroogde saffraan zijn circa 150.000 bloemen nodig, wat overeenkomt met een areaal van circa 2000 m2 saffraan planten.

 

De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Een kilo saffraan kost namelijk zo'n 30.000 euro...

 

Hoe wordt saffraan gebruikt in jouw favoriete gerechten?

Saffraan wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten, het is zeer aromatisch, doet denken aan honing, licht bitter. In Italië wordt het veelvuldig gebruikt als smaakmaker voor risotto: de risotto Milanese is niet denkbaar zonder saffraan, pastagerechten maar ook desserts en likeur krijgen door de saffraan een geweldig aroma en een mooie kleur. 

 

Naast de culinaire kwaliteiten heeft saffraan ook nog andere eigenschappen. Dankzij de inhoudsstof crocine is het zowel een antidepressivum als een afrodisiacum en heeft het daarnaast een hoog gehalte aan antioxidanten. De werking van de saffraan is wetenschappelijk vastgesteld.

 

Saffraan wordt ook wel eens “sunshine spice” genoemd, niet in verband met de gele kleur maar omdat het een positieve invloed heeft op je humeur.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!