Nougat en haar kersttradities

  • Geplaatst op
  • Door Tobias Kruisselbrink
  • 0
Nougat en haar kersttradities

Over een aantal weken is het weer kerst. Dagen waarin in Italië tradioneel veel gegeten wordt in gezelschap van de gehele familie. Iets wat op de Italiaanse eettafels tijdens de kerstdagen absoluut niet mag ontbreken is, de nougat… tot grote vreugde van alle tandartsen!
 

Italiaans eten tijdens kerst

Kerst wordt in Italië groots gevierd. Het eten begint vaak al op kerstavond, maar de belangrijkste maaltijd is toch wel de lunch op eerste kerstdag. De hele middag wordt er gegeten en de hele familie is uitgenodigd. Vaak wordt er aan traditioneel lange tafels gegeten. Er wordt tijdens kerst veel vlees en brood gegeten. Maar het hoogtepunt wordt toch gevormd tijdens het nagerecht wanneer alle toetjes en andere nagerechten op tafel komen. Iedereen heeft wat meegenomen zo is er van alles wat, maar bovenal in overvloed! Traditioneel zijn er veel zoetigheden gemaakt van honing, want honing brengt geluk in het nieuwe jaar (Italiaanen zijn heel bijgelovig!).

Nougat en haar herkomst

Er zijn vele discusses waar de nougat oorspronkelijk vandaan komt, maar het is een feit dat het uit de streek komt rondom het Middellandse-Zeegebied. Het zou door de arabieren als eerste naar Italië zijn gebracht. Dit is geen gekke gedachte aangezien nougat gemaakt worden van typische arabische producten als honing, amandelen en pistache.

Vandaag de dag zie je nougats terug in bijna alle regio's van Italië. Er zijn vele variaties, zo zijn er nougats gemaakt van meer of minder zacht deeg, verrijkt met gedroogde vruchten, vijgen, kruiden, specerijen, schillen van citrusvruchten of chocolade. De Siciliaanse nougat wordt beschouwd als bijzonder verfijnd: gebruikelijke soorten zijn: pistache, amandel, geglazuurd, suiker en honing of bedekt met chocolade. Er zijn ook verschillende vormen nougats; bij Amesi hebben we de grote harde repen en kleine verschillende soorten nougats in een box.

Bij elk heilig feest maar bovenal tijdens de kerstdagen wordt “de terrone siciliano” zoals de Sicilianen nougats noemen op elke hoek van de straat verkocht. Nougats zijn daarmee een must voor elke zoetekauw.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.