Menu
EUR
Klein maar fijn: gezouten kappertjes

Klein maar fijn: gezouten kappertjes

Door: Maurijn Bakker Reacties: 2

 

 

Oorsprong
Kappertjes zijn de nog gesloten bloemknoppen van de kapperstruik (Capparis Spinosa). Deze winterharde plant is wijdverbreid in het Middellandse Zeegebied en het gebruik ervan gaat zover terug dat er zelfs in de Bijbel en geschriften van Aristoteles en Hippocrates over wordt gesproken. De bloem is zeer elegant en bestaat uit witte bloemblaadjes met roze en paarse meeldraden.

Kappertjes komen verspreid voor over Italië, zoals in Ligurië, Campanië en Apulië. Maar voor het overgrote deel komen ze van het eiland Salina, ten noorden van Sicilië. De kappertjesoogst loopt daar van mei tot augustus.  Dit valt in de warmste periode van het jaar. Vandaar dat het oogsten al ’s ochtends in de vroege uren begint. Maar ook om de knoppen vóór de bloei te verzamelen.

kappertjes 

Productie

Het begint met het verzamelen van de moederplanten. Daarna worden de stelen met aan de uiteinden daarvan de nog gesloten bloemknoppen, geplukt. Het plukken wordt met de hand gedaan en is bijzonder delicaat werk, waarbij de knoppen één voor één worden geplukt.


De kappertjes worden geplukt wanneer ze nog niet volledig zijn ontwikkeld. Vooral de kleintjes zijn erg gewild omdat ze een veel intensere smaak hebben. Vers geoogste kappertjes kunnen niet vers verkocht worden, maar moeten 30 tot 45 dagen rijpen. Gedurende deze periode worden ze ingelegd in zeezout uit Trapani, zodat ze uitdrogen en hun typische geur, kleur en smaak krijgen. De hoeveelheid zout die wordt gebruikt varieert hierbij van 30% van het gewicht van de kappertjes tot 50%. Tijdens dit proces worden de zoute kappertjes in rieten manden of kommen gedaan en regelmatig geschud.


Deze gezouten Siciliaanse kappertjes onderscheiden zich door hun compactheid, geur en consistentie. En zijn ook nog eens 100% natuurlijk geproduceerd.


Gebruik

In de Siciliaanse keuken worden gezouten kappertjes gebruikt om een extra ‘bite’ te geven aan een gerecht. Kappertjes gaan dan ook goed in een eenvoudige tomatensaus, bij visgerechten en bij klassiekers zoals caponata. Maar ook zijn ze perfect als dressing voor salades, pasta’s en het maken van patés. 


Reacties (2)

gravatar
Dirk Buis
Geplaatst op 2018-05-25 12:04:32
Hoi Hannah ik kreeg een jaar geleden een grote zak gezouten . Ik heb ze goed omgespoeld en in lekkere olijfolie ondergezet en in de koelkast bewaard, en als ik pasta maak een lekkere schep vlak voor het opdienen in de saus gedaan heerlijk. Groetjes.
gravatar
HannaH
Geplaatst op 2017-08-18 21:56:24
Hallo

Op een Italiaanse markt heb ik kappertjes in zout gekocht. Hoe kan ik deze nu het beste thuis bewaren?
In een afgesloten pot of in de koelkast? Of juist niet? Dank alvast voor het antwoord.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!