Menu
EUR
De Jacht op de Italiaanse truffel

De Jacht op de Italiaanse truffel

Door: Vera Reacties: 0

Er worden tenminste 8 verschillende truffel soorten in Italië gevonden, waaronder ook de felbegeerde witte truffel. Piëmonte , Toscane , Emilia-Romagna , Umbrië en ook Marche vallen onder enkele van de meest populaire zoekgebieden. Je mag niet zomaar zelf gaan zoeken naar truffels, hiervoor heb je een officiële vergunning nodig. Van oudsher weten we dat varkens werden gebruikt om de truffels te vinden, maar tegenwoordig zijn het meestal honden, uit praktisch oogpunt vooral, omdat die minder schade aan de wortels veroorzaken.

 

Een Gemeenschap Van Goed Bewaarde Geheimen

De truffelzoekers houden hun truffel vindplaatsen geheim en maken vaak lange omwegen en diverse paden midden in de nacht of in de vroege ochtendmist om anderen die ze misschien volgen, op een dwaalspoor te brengen. Ze hebben wel wat gemeen met vissers die ook hun beste plekjes niet verraden, en in gesprekken zorgen ze er goed voor dat geen ´handelsgeheimen´ worden gelekt. Ze zullen nooit verraden of ze een goede of slechte dag hebben gehad, van hun gezichten kan je het niet aflezen.

De jacht op de Italiaanse truffel is dan ook heel serieus te nemen.

 

Deze geheimhouding heeft er ook voor gezorgd dat er nog steeds truffels zijn en dat ze niet door ondeskundigen worden opgegraven die de schimmels beschadigen. De truffelzoeker wordt tegenwoordig bijgestaan door een hond en niet meer door varkens. Zonder hond is het vrijwel onmogelijk om truffels te vinden.

 

Hoewel een ochtendje met een truffelzoeker als toeristisch uitje tegenwoordig een populaire excursie is die veel wordt aangeboden, zal uit bovenstaand verhaal al blijken dat deze nooit meer zal zijn dan een mooie ochtendwandeling in een mistig herfstbos onder begeleiding van een truffelhond en zijn baas kunnen zijn. Blijft leuk, maar het echte werk zullen ze je niet laten meemaken.

 

In de wereld van de gastronomie is de truffel een schat die letterlijk en figuurlijk zijn gewicht in goud waard is. Truffels, vooral de witte variant,  zijn vaak te duur voor de consument hier, maar in Umbrië  zijn tartufi´ een belangrijk ingrediënt voor diverse lokale gerechten. Het oogstseizoen is een reden om feest te vieren voor zowel de truffelrooiers (Trifolau) alsook de bewoners van de streek. In de meeste plaatsen vinden dan ook populaire truffelfestivals plaats. Een bezoek aan die festivals beloont menig reiziger met culinair goud in de vorm van tal van regionale specialiteiten met verse truffels die die nacht of ochtend werden binnengebracht.

 

Klik hier voor onze truffelspecialiteiten.

 

Met dank aan Dolcevia

 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!