Menu
EUR
Chocolade van Modica

Chocolade van Modica

Door: Maurijn Bakker Reacties: 1

Geschiedenis

Modica chocolade vindt zijn oorsprong in Latijns-Amerika, waar de Azteken regeerden van de dertiende tot de zestiende eeuw. Om precies te zijn in het oude Mexico waar cacao een belangrijk onderdeel was van de cultuur en tradities van de Azteken. Toen de Spanjaarden de ‘Nieuwe Wereld’ ontdekten, troffen zij ‘xocoatl’ aan, de eerste bekende vorm van chocolade.

De Azteken roosterden de cacaobonen op een gebogen steen die werd verwarmd met hout eronder. Vervolgens werden, met behulp van een speciale stenen deegroller, de cacaobonen vermalen tot moes. De cacaomassa die werd verkregen werd op smaak gebracht met kruiden. De meest voorkomende was vanille, maar ook rode peper, kaneel en vele andere lokale kruiden en zelfs exotische bloemen. Uiteindelijk werd het mengsel gewreven tot het gehard was. Het resultaat, xocoatl, zou kracht geven en een teken van rijkdom zijn.

Tijdens de overheersing van de Spanjaarden op Sicilië in de zestiende eeuw, introduceerden zij deze methode van chocolade maken die zij van de Azteken hadden geleerd. Dit vond plaats in het graafschap Modica, toen een belangrijke feodale staat in Italië. Daar werd het een typisch dessert binnen de adellijke families. De Modica chocolade is, in tegenstelling tot latere versies van chocolade in Europa, nooit industrieel geproduceerd. En is daarmee door de eeuwen heen onveranderd gebleven.


Bereiding

De chocolade van Modica heeft een zwarte kleur met tinten van bruin en een ruwe structuur met grove korrels. De bereiding vindt plaats bij lage temperaturen van maximaal 35 tot 40 °C. Dit geeft de chocolade een doffe kleur en laat het toe de suikers met het blote oog te kunnen zien. De cacaomassa wordt vervolgens gemengd met suiker of rietsuiker, en specerijen, noten en fruit. Zoals vanille, kaneel, citroen, sinaasappel, jasmijn, gember, rode peper, amandelen en pistache. Het zachte mengsel wordt tenslotte in de bijzondere en kenmerkende ‘Lanni’ gegoten: de rechthoekige vorm met groeven.

Wat Modica chocolade zo intens en uniek maakt, is dat er geen cacaoboter wordt gebruikt en de chocolade vrij is van stoffen zoals plantaardige vetten, soja lecithine en melk.


Modica chocolade

Naast een charmant stadje in de provincie Ragusa op Sicilië, is Modica ook een werelderfgoed. Vanwege haar historie, het prachtige landschap en de natuur heeft Modica een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst veroverd. Maar bovenal is de stad bekend om zijn uitstekende chocolade. In de stad wordt dan ook elk jaar in mei een groot chocoladefestival georganiseerd, de ‘Chocobarocco’. In 2003 heeft Modica chocolade de beschermde Italiaanse geografisch aanduiding gekregen IGP (Indicazione Geografica Protetta). Hiermee is erkenning en bescherming van dit traditionele product een feit.

En nu kunt u van deze zuivere en aromatische chocolade genieten in onze winkel. Laat u verassen door de vele smaken!





Reacties (1)

gravatar
j.beetsma
Geplaatst op 2015-04-28 11:58:07
Hallo,
De repen uit Italie zijn superrrrrrrrr.
Ik maak veel reklame voor jullie, bv op onderstaande link, wordt veel naar gekeken.

http://www.webfreakies.nl/
En wil je mijn gastenboek tekenen, en plaatje aanvragen op onderstaande link, BVd

http://www.webfreakies.nl/nighthawk/index.php?id=test

groet,
Johannes Beetsma
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €49,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!