Als u op zoek bent naar uitzonderlijk gezonde olie, kies dan een EVOO die is geoogst terwijl de olijf onrijp is. Het maximale chlorofyl dat prominent aanwezig is in onrijpe olijven maakt de vroeg geoogste olie (Agoureleo in het Grieks) groen en rijker aan gezonde bioactieve moleculen zoals Oleocanthal en Oleaceïne.
Bittere en pittige sensaties zijn positieve eigenschappen van Early Harvest EVOO's, omdat ze - en de hoest die optreedt na het doorslikken van het product - wijzen op het bestaan van polyfenolen, die buitengewoon gezonde natuurlijke antioxidanten met ontstekingsremmende verbindingen zijn.
Sterker nog, hoe hoger het brandende gevoel van bitterheid en kruidige tonen, hoe beter de indicatie van fenolische dominantie (hoewel velen voor het bakken de voorkeur geven aan de fruitigere EVOO's).
Deze Premium Early Harvest is een bijzonder High Phenolic EVOO, met iets meer dan 480 polyfenolen per 20 gram olijfolie. Het is goed gedocumenteerd door de EFSA dat de minimale hoeveelheid polyfenolen hoger moet zijn dan 250 polyfenolen per 20 gram product om te kunnen worden geclassificeerd als hoog-fenolisch* op de markt. Er moet worden benadrukt dat de meeste EVOO's (met 95%) over de hele wereld minder dan 200 mg / per 20 gram product bevatten.
Organoleptische kenmerken:
• Fruit is in zijn onrijpe vorm.
• Olijven geoogst tussen begin september - uiterlijk 15 oktober.
• Zeer hoog polyfenolgehalte (tot 500 ml per 20 gram product).
• Maximaal gefilterd, zodat er geen afvalresten (schuim of gossypol) achterblijven.
Wat te verwachten van deze categorie:
• Transparante, onbewolkte olietextuur;
• Scherpe maar stabiele smaak;
• Sterke en heldere aroma's;
• Kortstondig brandend gevoel (gedurende 2-3 seconden na inslikken);
• Ideaal voor intensere pallets en voor rauw gebruik over gerechten. Dit kunnen groenten, peulvruchten en vlees zijn, al naar gelang de voorkeur.