Pistache

Sorteer op:

-Wat-*chocolade modica met pistache*-Smaak-*subtiele smaak van pistache*-Lekker bij-*als dessert, bij bereiding van gebak of bij koffie en thee*
-Inhoud-
*100 gram*
€3,75
-Wat-*Siciliaanse pistache pasta*-Smaak-*pistache, zacht en romig*-Lekker bij-*pasta's en salades*
-Inhoud-
*250 gram*
€3,50
-Wat-*pistache crème van befaamde Bronte pistachenoten*-Smaak-*volle zoete pistachesmaak*-Lekker bij-*op brood, croissants en bereiding van taart en cake*
-Inhoud-
*220 gram*
€9,60
-Wat-*pesto van pistachenoten*-Smaak-*smeuïge pistache smaak*-Lekker bij-*saus voor pasta, garnering voor vlees en vis*
-Inhoud-
*200 gram*
€9,80
-Wat-*gepelde pistache noten uit Bronte*-Smaak-*natuurlijk zachte pistache smaak*-Lekker bij-*garnering voor pasta, lasagne of risotto*
-Inhoud-
*100 gram*
€7,94

Over pistache

Pistache is een plant (pistacia vera) afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en vindt zijn oorsprong in het oude Perzië. Het is een plant uit de familie van pruikenbomen en staat bekend om zijn groene zaden, de pistachenoten. Deze vruchten hebben een harde schil met daarbinnen groene zaden. De pistache is een langlevende plant en kan 200 tot 300 jaar oud worden. De boom ontwikkelt zich traag en produceert pas na 10 jaar vruchten. Pistachebomen worden doorgaans zo’n 10 meter hoog. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van pistache heel gezond is. Zo zijn de noten rijk aan mineralen, zoals ijzer, zink, calcium, fosfor en magnesium en vitamine B.

Pistache wordt vooral gebruikt voor directe consumptie, als garnering en verwerkt in zoetwaren. Het komt voor in een oneindige variatie aan producten zoals de beroemde pistache pesto, pistache-ijs, pistachekoekjes, pistache crème, chocolade, nougat en pistache pasta. Niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond!

Geschiedenis

Het is niet overbodig te stellen dat pistache zo oud is als de wereld. Zo werd pistache al door de oude Joden gezien als een kostelijke vrucht. De eerste keer dat het woord ‘pistach’ in het Oude Testament voorkomt is in Genesis hoofdstuk 42/43 vers 11. Het komt voor in een bekende episode over Jacob, die de kinderen uit het land Kanaän naar Egypte stuurt om tarwe in te slaan. Hier wordt pistache genoemd als een van de kostbaarheden uit Egypte. En ook bij de Babyloniërs, Assyriërs en Grieken stond de pistache plant bekend vanwege zijn helende krachten, afrodisiacum en als een tegengif tegen beten. Vermoed wordt dat de Romeinse gouverneur in Syrië, Lucius Vitellius ongeveer 20 - 30 jaar na Christus pistache planten introduceerde in Spanje en Italië na de Romeinse verovering. Gedurende deze tijd verspreide de plant zich in Puglia, Liguria, Campanië en Sicilië. Rond 900 na Christus waren het echter de Arabieren die tijdens hun overheersing op Sicilië ervoor zorgden dat er daadwerkelijke teelt kwam van pistachebomen. Voornamelijk op de flanken van de vulkaan Etna. 

Bronte pistache

De stad Bronte in de provincie Catania op Sicilië is dé plek ter wereld waar de beste pistachenoten vandaan komen! Het gebied heeft namelijk een aantal eigenschappen dat zich onderscheidt van andere pistachebomen en -gebieden, zoals Griekenland, het Midden-Oosten, Argentinië en Californië. Zo zijn de bomen in Bronte doorgaans kleiner, zo’n 5 meter. En hebben ze diepe wortels, een korte stam en knoestige takken. De pistache uit Bronte heeft een schil van doffe parelkleur en zaden met karakteristieke kleuren van paarsachtig rood en smaragdgroen amandel.

Pistache worden voornamelijk geteeld op zo’n 3000 hectare vruchtbare lavagrond van de Etna, met steile hellingen en ruwe ontoegankelijke stukken grond. Op dit soort land groeit de pistacheboom nog steeds in het wild en kan deze boomsoort zich goed aan de droogte en ruwe omstandigheden aan passen. Dit dankzij het zeer diepe wortelstelsel, waardoor de plant in staat is om zijn weg te banen door de scheuren van het lavagesteente. 

De oogst in Bronte vindt elke 2 jaar plaats in de oneven jaren. De pluk vindt plaats tussen eind augustus en begin september. Elke plant produceert gemiddeld zo’n 5 tot 15 kilo. Met soms uitschieters naar 20 tot 30 kilo. In even jaren, wanneer er niet geoogst wordt houden de boeren in Sicilië zich bezig met het zogenaamde ‘groene snoeien’. Dit is een arbeidsintensief proces waarbij de groeiende knoppen in boom met de hand worden verwijderd en stamt uit de tijd van de Arabische overheersing. Tijdens de oogst wordt meer dan 30 duizend ton pistachenoten geplukt. Hoewel die maar slechts 1% van de wereldproductie van pistache is, is het voor de regio Bronte de meest belangrijke economische activiteit. 

De Bronte pistache staat bekend om zijn hoge kwaliteit en wordt wereldwijd gewaardeerd. Dit komt dankzij het ideale klimaat (regen en wind bevorderen de ontwikkeling van de vrucht), de lava van de Etna, de hoogte van ongeveer 400 - 700 meter boven zeespiegel en gemiddelde temperaturen in het voorjaar van ongeveer 12 °C en om te rijpen, ongeveer 27 °C in juli en augustus.
Helaas heeft de lavagrond altijd voorkomen dat mechanisatie niet kon zorgen voor de verlaging van de productiekosten. Zelfs vandaag de dag worden er nauwelijks machines gebruikt en komt het neer op noeste arbeid van de boer. De kwaliteit, schaarste en arbeid verklaren daarom ook waarom pistache producten vaak niet goedkoop zijn.

Op 9 juni 2009 heeft de EU pistache uit Bronte de beschermde oorsprongsbenaming DOP (Denominazione di Orgine Protetta) gegeven. Hiervoor moet de  pistache voor consumptie aan zeer specifieke eisen voldoen, zoals een diepe groene kleur en sterke aromatische smaak. En het gebied van de productie moet op het grondgebied van Bronte plaatsvinden. Dit en het productieproces wordt allemaal gecontroleerd en gecertificeerd, om zo de kwaliteit en oorsprong van dit bijzondere product te beschermen.

 

U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x