Traditioneel Italiaans kerstgebak
Panettone gevuld met gekonfijt sinaasappelschil en rozijnen
Lekker bij Koffie, thee of als dessert
Inhoud | 500 gram |
Ingrediënten | gebakken cake/kerstbrood |
Gebruik | als nagerecht bij een heerlijke espresso of prosecco |
De panettone is een traditioneel Italiaans kerstgebak dat haar oorsprong heeft in Milaan. In Italië is het dan ook het gebak wat je in december zo in de aanloop naar kerstmis overal zult aantreffen. Het is een beetje zoals de oliebol in Nederland, die populariteit heeft de panettone in Italië
De originele panettone is gemaakt van een gerezen deeg gemaakt van water, meel, boter, eieren (eigeel).
Zoals gezegd komt de panettone oorspronkelijk uit Milaan. Guillietta is daarentegen gevestigd in Verona. Tot ongeveer de jaren '50 bleef dit grotendeels zo. Als gevolg van de industriële productie van panettone werd het product in heel Italië verspreid, voornamelijk via de grote winkelketens. Vandaag de dag is de taart een typisch Italiaans zoete lekkernij. Zo heeft de panettone sinds 2005 zelfs een beschermde status, met daarbij een voorschrift die de specificaties verstrekt voor het maken van een goede panettone. De cake wordt ook geëxporteerd als een zoet symbool van Kerstmis in vele landen.
Traditioneel Italiaanse gebak