Gambino Tifeo Rosso 2014 Etna DOP

  • Gambino Tifeo Rosso 2014 Etna DOP
  • Gambino Tifeo Rosso 2014 Etna DOP
€ 18,95 Incl. btw

-Wat-
*intens rode wijn van de Etna*
-Druivensoort-
*Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio*
-Alcohol-
*12 á 13% Vol.*
-Inhoud-
*0,75L*

Op voorraad
Levertijd:
1 werkdag

Gambino Tifeo Rosso 2014 Etna DOP

Tifeo rood heeft een intense robijnrode, bijna granaatrode kleur. Subtiele geuren van kreupelhout, tabak, leer en donkere chocolade worden geharmoniseerd door een verrassende mineraliteit en frisheid.

Herkomst Sicilië, Italië
Wijnhuis Gambino Vini
Druivensoort 50% Nerello Mascalese en 50% Nerello Cappuccio
Wijnjaar 2014
Appellatie DOP
Grondsoort vulkanisch, rijk aan mineralen
Hoogte 900 meter
Teeltsysteem leiboom 220 x 80cm
Plantdichtheid 5.700 wijnstokken per hectare
Opbrengst / ha 60 - 75 quintalen per hectare
Vergrijzing 12 maanden gerijpt in eikenhouten vaten
Lekker bij Rood vlees, wild, oude kaas, pasta's, gegrilde vis
Serveertemperatuur 18 - 20 °C
Bijzonderheid Etna wijn


Over Gambino wijn

Het wijnhuis Gambino ligt 900 meter hoog op de noordelijke flank van de vulkaan Etna, op de grens waar wijnteelt nog kan plaatsvinden. Het wijndomein is 18 hectaren groot, waarvan 13 hectaren wijngaard zijn. De wijngaarden zijn in terrasbouw aangelegd en hebben een perfecte ligging en ventilatie. Bepalende factoren voor de Siciliaanse wijn van Gambino zijn het bergachtige klimaat, de rijke minerale bodem, de autochtone druivensoorten en de specifieke wijnbouwtechniek. De regen, temperatuur, bodem, wind en zon zijn op deze locatie extreem, waardoor buitengewone Etna wijnen ontstaan. Het familiebedrijf Gambino koestert deze omgeving en de wijze waarop zij al jaren de beste rode wijn, witte wijn en recent ook rosé wijn van de Etna maakt. Autochtone rode druivensoorten die ze verbouwen zijn de Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Voor witte wijn zijn dat de Catarratto en Carricante. De Nero d'Avola en de witte Inzolia komen van de wijngaarden uit Centraal-Sicilie. Bezoekers van de Gambino wijngaard worden met een eindeloze gastvrijheid ontvangen en vol passie vertelt de familie over hun typisch Siciliaanse wijnen.


Siciliaanse wijn

Wat Siciliaanse wijn vooral speciaal maakt is de bodem. Deze is een mix van klei, kalksteen en (vruchtbare) lava waarop tientallen druivensoorten groeien, waarvan vele inheemse druiven zijn. Vooral de Etna is een uniek terroir. De druiven die hier groeien geven de wijn een buitengewoon karakter, veroorzaakt door de unieke combinatie van hoge ligging, minerale (lava)bodem en veel zon. Wijnbouw op Sicilië is geïntroduceerd door de oude Grieken (800 v.Chr.) die het ‘Oinotrio’ oftewel ‘Wijnland’ noemden. Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië. Sicilië heeft, samen met Apulië het grootse aantal hectaren wijngaarden van Italië en Siciliaanse wijn is de laatste jaren echt in opkomst door de enorme toename in kwaliteit. Het bijzondere van de hedendaagse wijnbouw in Sicilië is dat veelal gebruik wordt gemaakt van de unieke druivensoorten van eigen bodem in combinatie met de meer bekendere ‘internationale’ soorten zoals Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De authentieke Siciliaanse druivensoorten zijn voor rode wijn de Nero d'Avola (de meest bekende druivensoort), Frappata, Perricone, Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. En voor witte wijn de Catarratto, Inzolia, Carricante en Grillo. Ook wordt de wijn steeds vaker biologisch verantwoord gemaakt. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van (chemische) bestrijdingsmiddelen, matige irrigatie en wordt de biodiversiteit bevorderd.

Nerello Mascalese druif

Nerello Mascalese is een autochtone druif uit Sicilië en komt veel voor in het gebied op en rond de vulkaan Etna. De wijnstokken zijn doorgaans oud (soms pre-phyloxera) en staan vaak op grote hoogte, tussen de 600 - 1000 meter. Hierdoor geven de wijnstokken een lage opbrengst, maar daardoor juist een zeer complex karakter.  De druif is vernoemd naar het Mascali-gebied bij Catania. Naast de Nerello Mascalese is er ook de Nerello Cappuccio. Waarbij de Mascalese de meest complexe wijn oplevert. De Nerello Mascalese laat zich het meest vergelijken met het karakter van pinot noir en de structuur van nebbiolo. De aroma’s van de Nerello Mascalese zijn donker fruit, mineraliteit en complexe kruiden.

Nerello Cappuccio druif

Nerello Cappuccio is een blauwe druif en is een autochtone druif uit Sicilië. De Nerello Cappuccio komt veelvuldig voor op de hellingen van de Etna. Vaak op vrij grote hoogte. De Nerello Cappuccio schijnt af te stammen van de Matonico druif uit Calabrië  en staat bekend om zijn kleur en alcohol en wordt daarom vaag gemend met andere druivensoort, zoals zijn broer Nerello Mascalese.

William Bertrand Geplaatst op 22 Februari 2015 at 15:48

Een wijn die zeker de DOP kwaliteit belofte nakomt. De complexiteit van deze wijn nodigt uit tot ontdekken.

5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x