Gambino Feud'O Rosso 2016 IGP

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
  • Gambino Feud'O Rosso 2016 IGP
  • Gambino Feud'O Rosso 2016 IGP
€ 13,50 Incl. btw

-Wat-
*frisse rode wijn van de Etna*
-Druivensoort-
*Nero d'Avola en Nerello Mascalese*
-Alcohol-
*12 á 13 % Vol.*
-Inhoud-
*0,75L*

Op voorraad
Levertijd:
1 werkdag

Gambino Feud'O Rosso 2016 IGP

Feud'O Rosso bestaat uit aangename geuren met tonen van rood fruit en zoethout. De wijn heeft een frisse slepende smaak in de mond.

Herkomst Sicilië, Italië
Wijnhuis Gambino Vini
Druivensoort 50% Nero d'Avola en 50% Nerello Mascalese
Wijnjaar 2016
Appellatie IGP
Grondsoort kleiachtig-krijtachtige (Nero d'Avola), vulkanische (Nerello Mascalese)
Hoogte 900 meter
Teeltsysteem leiboom 220 x 90cm
Plantdichtheid 5.000 wijnstokken per hectare
Opbrengst / ha 70 - 90 quintalen per hectare
Vergrijzing 4 maanden in roestvrijstalen containers
Lekker bij Wild, geroosterd en gegrild vlees, oude kaas, pasta's en pizza
Serveertemperatuur 18 - 20 °C
Bijzonderheid Etna wijn


Over Gambino wijn

Het wijnhuis Gambino ligt 900 meter hoog op de noordelijke flank van de vulkaan Etna, op de grens waar wijnteelt nog kan plaatsvinden. Het wijndomein is 18 hectaren groot, waarvan 13 hectaren wijngaard zijn. De wijngaarden zijn in terrasbouw aangelegd en hebben een perfecte ligging en ventilatie. Bepalende factoren voor de Siciliaanse wijn van Gambino zijn het bergachtige klimaat, de rijke minerale bodem, de autochtone druivensoorten en de specifieke wijnbouwtechniek. De regen, temperatuur, bodem, wind en zon zijn op deze locatie extreem, waardoor buitengewone Etna wijnen ontstaan. Het familiebedrijf Gambino koestert deze omgeving en de wijze waarop zij al jaren de beste rode wijn, witte wijn en recent ook rosé wijn van de Etna maakt. Autochtone rode druivensoorten die ze verbouwen zijn de Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Voor witte wijn zijn dat de Catarratto en Carricante. De Nero d'Avola en de witte Inzolia komen van de wijngaarden uit Centraal-Sicilie. Bezoekers van de Gambino wijngaard worden met een eindeloze gastvrijheid ontvangen en vol passie vertelt de familie over hun typisch Siciliaanse wijnen.


Siciliaanse wijn

Wat Siciliaanse wijn vooral speciaal maakt is de bodem. Deze is een mix van klei, kalksteen en (vruchtbare) lava waarop tientallen druivensoorten groeien, waarvan vele inheemse druiven zijn. Vooral de Etna is een uniek terroir. De druiven die hier groeien geven de wijn een buitengewoon karakter, veroorzaakt door de unieke combinatie van hoge ligging, minerale (lava)bodem en veel zon. Wijnbouw op Sicilië is geïntroduceerd door de oude Grieken (800 v.Chr.) die het ‘Oinotrio’ oftewel ‘Wijnland’ noemden. Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië. Sicilië heeft, samen met Apulië het grootse aantal hectaren wijngaarden van Italië en Siciliaanse wijn is de laatste jaren echt in opkomst door de enorme toename in kwaliteit. Het bijzondere van de hedendaagse wijnbouw in Sicilië is dat veelal gebruik wordt gemaakt van de unieke druivensoorten van eigen bodem in combinatie met de meer bekendere ‘internationale’ soorten zoals Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De authentieke Siciliaanse druivensoorten zijn voor rode wijn de Nero d'Avola (de meest bekende druivensoort), Frappata, Perricone, Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. En voor witte wijn de Catarratto, Inzolia, Carricante en Grillo. Ook wordt de wijn steeds vaker biologisch verantwoord gemaakt. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van (chemische) bestrijdingsmiddelen, matige irrigatie en wordt de biodiversiteit bevorderd.

Nero d'Avola druif

De Nero d’Avola druif is een blauwe druif en de belangrijkste en bekendste druivensoort van Sicilië. Zijn naam is vernoemd naar het plaatsje Avola, aan de zuidwestkust op Sicilië. Nero d’Avola wordt vooral geteeld op de kalkrijke gronden in het binnenland van het eiland. Van de Nero d’Avola worden verschillende wijnen gemaakt. Van toegankelijke fruitige tot complexe wijnen en rosé wijn. De aroma’s van Nero d’Avola wijn zijn rijp donker fruit, vanille en een lage zuurgraad.

Nerello Mascalese druif

Nerello Mascalese is een autochtone druif uit Sicilië en komt veel voor in het gebied op en rond de vulkaan Etna. De wijnstokken zijn doorgaans oud (soms pre-phyloxera) en staan vaak op grote hoogte, tussen de 600 - 1000 meter. Hierdoor geven de wijnstokken een lage opbrengst, maar daardoor juist een zeer complex karakter.  De druif is vernoemd naar het Mascali-gebied bij Catania. Naast de Nerello Mascalese is er ook de Nerello Cappuccio. Waarbij de Mascalese de meest complexe wijn oplevert. De Nerello Mascalese laat zich het meest vergelijken met het karakter van pinot noir en de structuur van nebbiolo. De aroma’s van de Nerello Mascalese zijn donker fruit, mineraliteit en complexe kruiden.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x