Gambino Alicante Rosso 2015 IGT Sicilia

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
  • Gambino Alicante Rosso 2015 IGT Sicilia
  • Gambino Alicante Rosso 2015 IGT Sicilia
€ 16,95 Incl. btw

-Wat-
*rode wijn uit Sicilië en specifiek van de Etna*
-Druivensoort-
*Cabernet Sauvignon en Grenache*
-Alcohol-
*14% Vol.*
-Inhoud-
*0,75L*

Op voorraad
Levertijd:
1 werkdag

Gambino Alicante Rosso 2015 IGT Sicilia

Deze blend van Cabernet Sauvignon en Grenache is het beste wat Sicilië heeft te bieden. De Cabernet Sauvignon is geteeld in het Siciliaanse binnenland op een grond van klei en kalksteen. De Grenache is geteeld op de vulkanische grond van de Etna. Zij is dan ook op grote hoogte gerijpt. De wijn kenmerkt zich door haar dieprode kleur en hinten van gerijpt rood fruit, zoals braambessen, kers, zwarte bes en pruim. Daarnaast wordt de wijn aangevuld door hinten van chocolade. 

Herkomst Sicilië, Italië
Wijnhuis Gambino Vini
Druivensoort Cabernet Sauvignon en Grenache
Wijnjaar 2015
Appellatie IGT
Grondsoort klei, kalksteen, vulkanisch, rijk aan mineralen
Hoogte 900 meter
Teeltsysteem leiboom 220 x 90cm
Plantdichtheid 5.000 wijnstokken per hectare
Opbrengst / ha 70 - 90 quintalen per hectare
Vergrijzing 12 maanden in eikenhouten vaten en minimaal 6 maanden in fles
Lekker bij Oude kaas, pasta's, pizza, wild, gegrilde groenten, rood vlees
Serveertemperatuur 18 - 20 °C
Bijzonderheid Etna wijn


Over Gambino wijn

Het wijnhuis Gambino ligt 900 meter hoog op de noordelijke flank van de vulkaan Etna, op de grens waar wijnteelt nog kan plaatsvinden. Het wijndomein is 18 hectaren groot, waarvan 13 hectaren wijngaard zijn. De wijngaarden zijn in terrasbouw aangelegd en hebben een perfecte ligging en ventilatie. Bepalende factoren voor de Siciliaanse wijn van Gambino zijn het bergachtige klimaat, de rijke minerale bodem, de autochtone druivensoorten en de specifieke wijnbouwtechniek. De regen, temperatuur, bodem, wind en zon zijn op deze locatie extreem, waardoor buitengewone Etna wijnen ontstaan. Het familiebedrijf Gambino koestert deze omgeving en de wijze waarop zij al jaren de beste rode wijn, witte wijn en recent ook rosé wijn van de Etna maakt. Autochtone rode druivensoorten die ze verbouwen zijn de Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Voor witte wijn zijn dat de Catarratto en Carricante. De Nero d'Avola en de witte Inzolia komen van de wijngaarden uit Centraal-Sicilie. Bezoekers van de Gambino wijngaard worden met een eindeloze gastvrijheid ontvangen en vol passie vertelt de familie over hun typisch Siciliaanse wijnen.


Siciliaanse wijn

Wat Siciliaanse wijn vooral speciaal maakt is de bodem. Deze is een mix van klei, kalksteen en (vruchtbare) lava waarop tientallen druivensoorten groeien, waarvan vele inheemse druiven zijn. Vooral de Etna is een uniek terroir. De druiven die hier groeien geven de wijn een buitengewoon karakter, veroorzaakt door de unieke combinatie van hoge ligging, minerale (lava)bodem en veel zon. Wijnbouw op Sicilië is geïntroduceerd door de oude Grieken (800 v.Chr.) die het ‘Oinotrio’ oftewel ‘Wijnland’ noemden. Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië. Sicilië heeft, samen met Apulië het grootse aantal hectaren wijngaarden van Italië en Siciliaanse wijn is de laatste jaren echt in opkomst door de enorme toename in kwaliteit. Het bijzondere van de hedendaagse wijnbouw in Sicilië is dat veelal gebruik wordt gemaakt van de unieke druivensoorten van eigen bodem in combinatie met de meer bekendere ‘internationale’ soorten zoals Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De authentieke Siciliaanse druivensoorten zijn voor rode wijn de Nero d'Avola (de meest bekende druivensoort), Frappata, Perricone, Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. En voor witte wijn de Catarratto, Inzolia, Carricante en Grillo. Ook wordt de wijn steeds vaker biologisch verantwoord gemaakt. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van (chemische) bestrijdingsmiddelen, matige irrigatie en wordt de biodiversiteit bevorderd.

 

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x