Balsamico

Sorteer op:

-Wat-*Aceto Balsamico di Modena I.G.P. 1 ster*-Smaak-*fris zuur met licht zoet*-Lekker bij-*salades, groenten, sauzen, vis, aardappelen*
-Inhoud-
*250 ml*
€7,95
-Wat-*Aceto Balsamico di Modena I.G.P. 2 sterren*-Smaak-*licht zuur en friszoet*-Lekker bij-*salades, gegrild vlees, groenten, sauzen*
-Inhoud-
*250 ml*
€9,95
-Wat-*Aceto Balsamico di Modena I.G.P. 4 sterren*-Smaak-*friszoet*-Lekker bij-*rijst, vlees, zalm, groenten, kaas*
-Inhoud-
*250 ml*
€16,75
-Wat-*Balsamico dressing 5 jaar gerijpt*-Smaak-*vol, zoet en veel aroma's*-Lekker bij-*vlees, vis, salade, groenten, kaas, ijs, fruit*
-Inhoud-
*250 ml*
€17,95
-Wat-*Balsamico dressing 12 jaar gerijpt*-Smaak-*vol, zoet en veel aroma's*-Lekker bij-*vlees, vis, salade, groenten, kaas, ijs, fruit*
-Inhoud-
*100 ml*
€32,50
-Wat-*Balsamico dressing 20 jaar gerijpt*-Smaak-*vol, zoet en veel aroma's*-Lekker bij-*vlees, vis, salade, groenten, kaas, ijs, fruit*
-Inhoud-
*40 ml*
€42,95
-Wat-*balsamico crème met aardbei*-Smaak-*romig zoet*-Lekker bij-*ijs, yoghurt, cake, fruitsalades, kaas*
-Inhoud-
*220 gram*
€6,35
-Wat-*balsamico crème met citroen*-Smaak-*zoet en fris*-Lekker bij-*wit vlees, salade, groenten, kaas*
-Inhoud-
*220 gram*
€6,35
-Wat-*balsamico crème met truffel*-Smaak-*romig zoet en delicate truffelsmaak*-Lekker bij-*wild, vlees, gebakken aardappeltjes, soepen, pizza*
-Inhoud-
*210 gram*
€6,35
-Wat*- Balsamico parels uit Modena* -Smaak-*vol, zoet, licht rins en veel aroma*-Lekker bij-* vlees, kip, vis, groenten, risotto, kaas, ijs, fruit*
-Inhoud-
*50 gram*
€13,30
-Wat-*Balsamico parels met truffel*-Smaak-*zoet met delicate truffel*-Lekker bij-*wild, gevogelte, kazen, groenten, risotto*
-Inhoud-
*50 gram*
€13,30
-Wat*- Balsamico parels uit Modena* -Smaak-*vol, zoet en veel aroma*-Lekker bij-* vlees, kip, vis, groenten, risotto, kaas, ijs, fruit*
-Inhoud-
*50 gram*
€13,30
-Wat-*Balsamico Saba uit Modena*-Smaak-*zoet*-Lekker bij-*vlees, groenten, desserts, dranken*
-Inhoud-
*250ml*
€13,50
-Wat-*witte balsamico azijn*-Smaak-*fris, fruitig en zoetzuur*-Lekker bij-*vis, gevogelte, kazen, vinaigrettes, sauzen, salades*
-Inhoud-
*250 ml*
€7,95
-Wat-*zwarte balsamico creme*-Smaak-*zoet*-Lekker bij-*vlees, salade, friet, fruit, ijs*
-Inhoud-
*210 gram*
€6,35

Balsamico azijn, wat is het?

Balsamico azijn, ook wel Aceto Balsamico genoemd, is een azijnsoort uit de omgeving van Modena in het noorden van Italië. Balsamico azijn wordt gemaakt van de trebbiano druif. Het sap van deze druiven wordt geperst en de ingedikte most (pulp van druiven) wordt vervolgens gerijpt in houten vaten. Hoe langer de rijping des te voller de smaak wordt. Azijn dat langer rijpt wordt zoeter en dikker, mede doordat de zuurgraad afneemt. Het resultaat is een donkere kleur en volle, enigszins zoete smaak. De kwaliteit van alle balsamicoazijn wordt door een speciale autoriteit gecontroleerd. Deze geeft een wettelijk beschermde kwaliteitsstempel af die zichtbaar is op de fles. Alle erkende azijnen zitten overigens in dezelfde vorm fles. Van de balsamico dressing komen ook allerlei varianten voor, zoals balsamico crème, balsamico parels, saba en witte balsamico azijn.

Hoe wordt balsamico azijn gemaakt?

Zoals gezegd rijpt de balsamico azijn in houten vaten. Hiervoor worden de geperste druiven eerst verhit om het vocht te laten verdampen. Hierna gaat de pulp in de houten vaten fermenteren. Zodoende worden de suikers omgezet in alcohol en de alcohol wordt vervolgens omgezet in azijn. Traditioneel doorloopt de azijn een tocht door verschillende vaten. Jaar na jaar rijpt de balsamico zo verder. Hierbij geldt dat hoe ouder hij wordt des te voller en complexer de smaak. Ook wordt de smaak zoeter en de kleur donkerder. De houten vaten liggen op zolders en zijn verschillend van grootte. Hierbij geldt dat hoe ouder en kostbaarder het azijn, des te kleiner het vat. De houtsoort is erg bepalend voor de smaak. Zo zijn de grotere vaten vaak gemaakt van kersen, kastanje en essen. De kleinere van jeneverbes en moerbei. Ook de temperatuur en luchtvochtigheid bepalen uiteindelijk het aroma en kwaliteit van de balsamico. Het eindresultaat is een fantastisch natuurproduct, want er worden tijdens het productieproces niks toegevoegd!   

Welke soorten balsamico azijn zijn er?


ACETO BALSAMICO DI MODENA I.G.P.

Aceto Balsamico di Modena I.G.P. wordt gemaakt van minimaal 20% gekookte druivenmost en wijnazijn in wisselende verhouding. Het heeft een zuurgraad van zo’n 6%. De dikte hangt af van de gekookte druivenmost en duur van de rijping. Net als alle andere balsamicoazijnen geldt, hoe ouder hoe romiger en veelzijdiger in gebruik. Symbolen op het etiket geven de rijping aan: één ster = 2 jaar, 3 sterren = 6 jaar, etc. Flesjes zonder sterren hebben een leeftijd van ongeveer 1 jaar. Van 2 jaar tot 6 jaar is het product geschikt voor dagelijks gebruik, zoals salades, vlees, vis en sauzen en om dips maken. Waarbij 6 jaar natuurlijk dikker is dan 2 jaar. De oudere azijnen zijn dikker (romiger) en daarnaast ook geschikt voor groenten en desserts zoals ijs en pannenkoeken. Aceto Balsamico di Modena I.G.P. is verder vrij van toevoegingen.

BALSAMICO CONDIMENTO
Balsamico condimento is een balsamico dressing die een lagere zuurgraad heeft dan de Aceto Balsamico di Modena I.G.P., zo’n 4%. Het is uitsluitend gemaakt van druivenmost en gerijpt in houten vaten gemaakt van verschillende houtsoorten. Elk hout voegt zijn eigen typische geuren en aroma's toe. Deze balsamico is vergelijkbaar met de Aceto Balsamico Tradizionale DOP maar zonder oorsprongsbescherming (DOP). Het rijpt ook langer dan de Aceto Balsamico di Modena IGP. De leeftijd wordt op de etiketten met cijfers, ‘Botti’, aangegeven. 10 ‘Botti" betekent dat het product door 10 vaten ging en daarmee 10 jaar oud is. Balsamico Condimento kan dus zeer oud zijn. En hoe ouder, hoe romiger, zoeter en geschikt voor meerdere toepassingen. Zo zijn de oude balsamico’s ook geschikt voor cake, vruchten en ijs. En ouder dan 15 jaar zelfs als aperitivo!

ACETO BALSAMICO TRADIZIONALE D.O.P.
Aceto Balsamico Tradizionale D.O.P. wordt uitsluitend gemaakt van de most van Trebbiano druiven. De druiven worden laat geplukt waardoor ze veel suikers bevatten. Door het jarenlang te laten rijpen in houten vaten, elk jaar in een ander kleiner vat met een andere houtsoort (eiken, kersen, kastanje, es, moerbei, e.d.), worden er door de tijd verschillende aroma’s meegegeven. Ook wordt het azijn dikker. De Aceto Balsamico Tradizionale uit Modena komt alleen voor in speciaal gevormde 100ml glazen flesjes die elk genummerd en verzegeld zijn met het merkteken van het Consortium. Slechts twee kwaliteiten worden op de markt gebracht: ‘Affinato’ van ten minste 12 jaar en ‘Extravecchio’ van minimaal 25 jaar oud. Ze zijn aangenaam dik en zoeter dan de Aceto Balsamico di Modena I.G.P. en kunnen daarom worden gebruikt bij vele gerechten.

Balsamicoazijn gebruiken

De meeste mensen gebruiken balsamicoazijn over salades. En terecht, want het geeft de salade direct wat extra’s. Maar balsamicoazijn kan op zoveel meer manieren zorgen voor een culinair feest! Eigenlijk past het heel veel gerechten met uiteenlopende smaken, van pittig tot zoet. Zo zorgt de zoete, volle smaak van Aceto balsamico met al z’n aroma’s voor een overheerlijk extra op allerlei gegrilde groenten, risotto, carpaccio, en mozzarella. Maar ook door allerlei sauzen en soepen, zoals uiensoep en tomatensoep. En natuurlijk bij allerlei vis-, vlees- en kipgerechten. En wat dacht u van verrassende combinaties met fruit? Klassiekers zijn aardbeien en frambozen met druppels balsamico azijn. En zelfs vanille-ijs en chocolademousse.  Maar ook op kazen zoals Parmigiano Reggiano is het een absolute traktatie. Tenslotte wordt oude, zoete balsamico door de Italianen zelfs puur gedronken als aperitivo! 

Bewaaradvies

Het is aan te raden om balsamico azijn op een donkere en koele plek te bewaren. Het voordeel van dit natuurproduct is dat je het letterlijk eeuwig kan bewaren. Na verloop van tijd kan er wel wat sediment in het flesje ontstaan, maar dit heeft verder geen invloed op de kwaliteit.

 

U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x