Gambino Tifeo Bianco 2013 Etna DOP

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
  • Gambino Tifeo Bianco 2013 Etna DOP
  • Gambino Tifeo Bianco 2013 Etna DOP
€ 15,95 Incl. btw

-Wat-
*frisse en droge witte wijn van de Etna*
-Druivensoort-
*Catarratto en Carricante*
-Alcohol-
*12 á 13 % Vol.*
-Inhoud-
*0,75L*

Niet op voorraad
Levertijd:
1 - 2 weken

Gambino Tifeo Bianco 2013 Etna DOP

Deze witte wijn is een blend van twee druiven, de Cataratto en de Carricante. De Tifeo Bianco heeft een intense stro-kleur en is vol en overtuigend in de neus. De wijn heeft een parfum van gele veldbloemen als madeliefjes, bezembrem en mimosa. De Tifeo Bianco is fris en goed van structuur, iets wat u duidelijk zal proeven.

Herkomst Sicilië, Italië
Wijnhuis Gambino Vini
Druivensoort 50% Cataratto en 50% Carricante
Wijnjaar 2013
Appellatie DOP
Grondsoort vulkanisch, rijk aan mineralen
Hoogte 900 meter
Teeltsysteem leiboom 220 x 80cm
Plantdichtheid 5.700 wijnstokken per hectare
Opbrengst / ha 60 - 75 quintalen per hectare
Vergrijzing 5 maanden in roestvrijstalen containers
Lekker bij Jonge kaas, pasta's, gegrilde vis en wit vlees
Serveertemperatuur 7 - 9 °C
Bijzonderheid Etna wijn


Over Gambino wijn

Het wijnhuis Gambino ligt 900 meter hoog op de noordelijke flank van de vulkaan Etna, op de grens waar wijnteelt nog kan plaatsvinden. Het wijndomein is 18 hectaren groot, waarvan 13 hectaren wijngaard zijn. De wijngaarden zijn in terrasbouw aangelegd en hebben een perfecte ligging en ventilatie. Bepalende factoren voor de Siciliaanse wijn van Gambino zijn het bergachtige klimaat, de rijke minerale bodem, de autochtone druivensoorten en de specifieke wijnbouwtechniek. De regen, temperatuur, bodem, wind en zon zijn op deze locatie extreem, waardoor buitengewone Etna wijnen ontstaan. Het familiebedrijf Gambino koestert deze omgeving en de wijze waarop zij al jaren de beste rode wijn, witte wijn en recent ook rosé wijn van de Etna maakt. Autochtone rode druivensoorten die ze verbouwen zijn de Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Voor witte wijn zijn dat de Catarratto en Carricante. De Nero d'Avola en de witte Inzolia komen van de wijngaarden uit Centraal-Sicilie. Bezoekers van de Gambino wijngaard worden met een eindeloze gastvrijheid ontvangen en vol passie vertelt de familie over hun typisch Siciliaanse wijnen.























  

Siciliaanse wijn

Wat Siciliaanse wijn vooral speciaal maakt is de bodem. Deze is een mix van klei, kalksteen en (vruchtbare) lava waarop tientallen druivensoorten groeien, waarvan vele inheemse druiven zijn. Vooral de Etna is een uniek terroir. De druiven die hier groeien geven de wijn een buitengewoon karakter, veroorzaakt door de unieke combinatie van hoge ligging, minerale (lava)bodem en veel zon. Wijnbouw op Sicilië is geïntroduceerd door de oude Grieken (800 v.Chr.) die het ‘Oinotrio’ oftewel ‘Wijnland’ noemden. Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië. Sicilië heeft, samen met Apulië het grootse aantal hectaren wijngaarden van Italië en Siciliaanse wijn is de laatste jaren echt in opkomst door de enorme toename in kwaliteit. Het bijzondere van de hedendaagse wijnbouw in Sicilië is dat veelal gebruik wordt gemaakt van de unieke druivensoorten van eigen bodem in combinatie met de meer bekendere ‘internationale’ soorten zoals Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De authentieke Siciliaanse druivensoorten zijn voor rode wijn de Nero d'Avola (de meest bekende druivensoort), Frappata, Perricone, Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. En voor witte wijn de Catarratto, Inzolia, Carricante en Grillo. Ook wordt de wijn steeds vaker biologisch verantwoord gemaakt. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van (chemische) bestrijdingsmiddelen, matige irrigatie en wordt de biodiversiteit bevorderd.

Catarratto druif

De Catarrato is een puur Siciliaanse druif en groeit alleen op Sicilië. Het is de tweede druif van Italië. De Catarratto kom je vooral tegen aan de westkust van het eiland, in de provincie Trapani. Lange tijd diende de druif als ingrediënt voor Marsala wijn. De druif levert een heerlijk frisse witte wijn op vol citrus, witte bloemen en aardse tonen. Ideaal bij wit vlees en gegrilde vis.

Carricante druif

De Carricante druif is witte Siciliaanse druif en komt veel voor op de hellingen van de Etna, op een behoorlijke hoogte van zo’n 800 - 1000 meter. De Carricante rijpt laat en wordt gekenmerkt door pittige zuren. Deze druif lijkt qua smaak enigszins op de Timorasso uit Piemonte. Carricante heeft een compacte structuur,  is kruidig en heeft tonen van honing, laurier en kweekpeer.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x