Gambino Duvanera 2015 IGT Sicilia

  • Gambino Duvanera 2015 IGT Sicilia
  • Gambino Duvanera 2015 IGT Sicilia
€ 14,50 Incl. btw

-Wat-
*rode wijn van de Etna*
-Druivensoort-
*Nero d'Avola*
-Alcohol-
*14% Vol.*
-Inhoud-
*0,75L*

Op voorraad
Levertijd:
1 werkdag

Gambino Duvanera 2015 IGT Sicilia

Deze Nero d'Avola wijn is intens robijnrood. Warm en aantrekkelijk op de neus, met subtiele vanille nuances, gevolgd door intense aroma's van rijpe pruimen en bramen. Goed gestructureerde wijn, eerste impact is intens maar vervolgens zacht en aangenaam.

Herkomst Sicilië, Italië
Wijnhuis Gambino Vini
Druivensoort Nero d'Avola
Wijnjaar 2015
Appellatie IGT
Grondsoort vulkanisch, rijk aan mineralen
Hoogte 900 meter
Teeltsysteem leiboom 220 x 90cm
Plantdichtheid 5.000 wijnstokken per hectare
Opbrengst / ha 70 - 90 quintalen per hectare
Vergrijzing 12 maanden in eikenhouten vaten
Lekker bij Oude kaas, pasta's, pizza, wild, gergrilde groenten, rood vlees
Serveertemperatuur 18 - 20 °C
Bijzonderheid Etna wijn


Over Gambino wijn

Het wijnhuis Gambino ligt 900 meter hoog op de noordelijke flank van de vulkaan Etna, op de grens waar wijnteelt nog kan plaatsvinden. Het wijndomein is 18 hectaren groot, waarvan 13 hectaren wijngaard zijn. De wijngaarden zijn in terrasbouw aangelegd en hebben een perfecte ligging en ventilatie. Bepalende factoren voor de Siciliaanse wijn van Gambino zijn het bergachtige klimaat, de rijke minerale bodem, de autochtone druivensoorten en de specifieke wijnbouwtechniek. De regen, temperatuur, bodem, wind en zon zijn op deze locatie extreem, waardoor buitengewone Etna wijnen ontstaan. Het familiebedrijf Gambino koestert deze omgeving en de wijze waarop zij al jaren de beste rode wijn, witte wijn en recent ook rosé wijn van de Etna maakt. Autochtone rode druivensoorten die ze verbouwen zijn de Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. Voor witte wijn zijn dat de Catarratto en Carricante. De Nero d'Avola en de witte Inzolia komen van de wijngaarden uit Centraal-Sicilie. Bezoekers van de Gambino wijngaard worden met een eindeloze gastvrijheid ontvangen en vol passie vertelt de familie over hun typisch Siciliaanse wijnen.


Siciliaanse wijn

Wat Siciliaanse wijn vooral speciaal maakt is de bodem. Deze is een mix van klei, kalksteen en (vruchtbare) lava waarop tientallen druivensoorten groeien, waarvan vele inheemse druiven zijn. Vooral de Etna is een uniek terroir. De druiven die hier groeien geven de wijn een buitengewoon karakter, veroorzaakt door de unieke combinatie van hoge ligging, minerale (lava)bodem en veel zon. Wijnbouw op Sicilië is geïntroduceerd door de oude Grieken (800 v.Chr.) die het ‘Oinotrio’ oftewel ‘Wijnland’ noemden. Daarmee heeft Sicilië een veel oudere wijngeschiedenis dan gevestigde wijnnaties als Frankrijk en de rest van Italië. Sicilië heeft, samen met Apulië het grootse aantal hectaren wijngaarden van Italië en Siciliaanse wijn is de laatste jaren echt in opkomst door de enorme toename in kwaliteit. Het bijzondere van de hedendaagse wijnbouw in Sicilië is dat veelal gebruik wordt gemaakt van de unieke druivensoorten van eigen bodem in combinatie met de meer bekendere ‘internationale’ soorten zoals Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De authentieke Siciliaanse druivensoorten zijn voor rode wijn de Nero d'Avola (de meest bekende druivensoort), Frappata, Perricone, Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio. En voor witte wijn de Catarratto, Inzolia, Carricante en Grillo. Ook wordt de wijn steeds vaker biologisch verantwoord gemaakt. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van (chemische) bestrijdingsmiddelen, matige irrigatie en wordt de biodiversiteit bevorderd.

Nero d'Avola druif

De Nero d’Avola druif is een blauwe druif en de belangrijkste en bekendste druivensoort van Sicilië. Zijn naam is vernoemd naar het plaatsje Avola, aan de zuidwestkust op Sicilië. Nero d’Avola wordt vooral geteeld op de kalkrijke gronden in het binnenland van het eiland. Van de Nero d’Avola worden verschillende wijnen gemaakt. Van toegankelijke fruitige tot complexe wijnen en rosé wijn. De aroma’s van Nero d’Avola wijn zijn rijp donker fruit, vanille en een lage zuurgraad.

             
 


Recensie Vinoblog
Door Rienk Kramer  

Likkebaarden op de flanken van de Etna

Een flinke klodder schoenpoets, klevend aan de punt van de laars. Dat is Sicilië.

Een wonderschoon eiland ook. De warmte, maar ook de verkoeling van de omringende zeeën, de hoogteverschillen, de vulkanische bodem van de Etna; Sicilië biedt omstandigheden, ideaal voor zowel lokale druivensoorten (grillo, catarratto, carricante, nero d’avola, nerello mascalese, nerello cappuccio) als internationale (chardonnay, pinot grigio, cabernet sauvignon, merlot). Wat talloze fantastische wijnen oplevert.

Parels voor de zwijnen. Want weet u nog, Sicilië is ook het eiland van la Cosa Nostra. De maffiatak die haar zwaar bewapende vleugels begin vorige eeuw breed uitsloeg. Dat leverde veel bloedvergieten op (en een prachtige Godfather sequal). Als hardwerkende wijnboer draag je liever niet dezelfde achternaam als een van de beruchtste mafia familia in New York, kan ik me voorstellen. Dan kun je de aandacht maar beter afleiden. Met goede wijn. En dat is wat de familie Gambino maakt. Wijnen die hoofdzakelijk bestaan uit Siciliaanse druivensoorten.

Zoals de witte Sicilia Bianco ‘Feud ‘O’ 2013, een verbond tussen grillo en carricante. Levert een bleekgele wijn op met een lichtgroene glans. Ruikt naar zuurtjes. Het soort waarvan het glazuur van je tanden springt. Snoep dus, met een tropische fruitsmaak: ananas, wat banaan. Citrus ook. Vrij expliciet. Dat feestje viert de wijn ook in de mond. Lijkt wel Club Tropicana. Toch is er meer dan verleidelijk en uitbundig fruit. Wie dieper graaft komt een prachtige ingeweven mineraliteit tegen, fijne maar duidelijk aanwezige zuren en een (archetypisch) Italiaans bittertje rondom de afdronk. Club Tropicana sluit niet voor zonsopgang. De afdronk is lang en plezierig.

De  Sicilia Rosso ‘Duvanera’ 2014 is ook een verleider. Al wil ik deze nero d’avola zeker niet als snoepgoed wegzetten. Het zijn de creamy vanilletonen die je om de vinger proberen te winden. Een effect van 9 maanden rijping op (vers getoast?) eiken. Het is een geur die het geasfalteerde kersenfruit, de droppigheid en het zoethout stevig omlijst. Gelukkig laat nero d’avola zich niet makkelijk ondersneeuwen door enthousiast houtgebruik. De druif laat genoeg van zichzelf zien om indruk te maken. Vooral op het einde, waar het smaakverhaal werkelijk heerlijk eindigt. Daar laat de wijn precies genoeg zuur, bitters, asfalt en in vanille gedompeld fruit zien, om er een traantje van geluk bij te laten.

Kortom.

De witte Feud ‘O Bianco is niet mijn eerste keuze. Kan me voorstellen dat veel mensen houden van een uitbundige tropisch fruit traktatie, ik mis toch wat moeder natuur. Het is wel een goed gemaakte en vooral attractieve wijn. De ‘Duvanera’ heeft veel ‘Sicilië op z’n best’ onder de kurk. Is nu al heerlijk, maar als de houttonen over een jaar (of twee) verder zijn opgenomen, dan probeer ik ‘em graag nog eens terug. Dan likkebaardend.

P. Tros Geplaatst op 11 Maart 2015 at 20:59

Zeer goede wijn. Heerlijke afdronk. Goede prijs/kwaliteit verhouding. Aanrader.

5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x