Welke pesto is het lekkerst?

  • Geplaatst op
  • Door Maurijn Bakker
  • 0
Welke pesto is het lekkerst?

Pesto is dé smaakmaker bij pasta! En een van de bekendste én lekkerste Italiaanse sauzen. Pesto vindt zijn oorsprong in Ligurië. De bekendste is de Genovese. Traditioneel wordt de saus gemaakt met een vijzel en een stamper. De pesto die je op marktjes in Italië vindt is vaak nog zo gemaakt. Maar tegenwoordig heeft de blender het leven van veel mensen gemakkelijker gemaakt. Welke pesto bij welke pasta past verschilt nogal. Maar behalve allerlei pastasoorten als gnocchi, linguine, tagliatelle en lasagne is pesto zeker ook een aanrader bij vis- en vleesgerechten, salade, toastje, gebakken aardappeltjes of bij gegrilde groenten. Maar welke is nou het allerlekkerst? Kiest u maar:

Pistache pesto

Een bijzondere variant gemaakt van pistachenootjes. Gezond, want pistache pesto is rijk aan allerlei vitamines en antioxidanten. Het is smeuïg en korrelig. En ja gemaakt van gemalen pistachenootjes met nog wat andere kruiden. Wist je dat op Sicilië pistache ook wel "het groene goud van de Etna" wordt genoemd? Naast een heerlijk licht zoetige smaak is dit dus ook nog eens een gezonde pesto.

Pesto alla Genovese

Hoewel het exacte recept van het origineel nog steeds geheim is, kunnen we je wel wat vertellen over de ingrediënten. Pesto alla Genovese wordt gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse en pecorino kaas, knoflook, zout  en extra vierge olijfolie. De kwaliteit wordt bewaakt door het zogenaamde Il Consorzio del Pesto Genovese, die het originele product controleert en van een waarmerk voorziet. De kwaliteit hangt vooral af van de gebruikte basilicumblaadjes, hoogwaardige extra vierge olijfolie (dus geen walnoot olie of iets dergelijks zoals je ze in de supermarkt vaak aantreft) en de beste specerijen.

Siciliaanse pesto

‘Pesto Sicilianso' is afkomstig van het eiland Sicilië. Het komt er allerlei varianten voor, elk met weer verschillende ingrediënten. Bijvoorbeeld met wilde venkel en amandelen. Of met tonijn en sardientjes. En een hele pittige variant met peperoncino, paddenstoel, basilicum, olijven en tomaat. Wist je trouwens dat pepertjes ‘peperoncino’ veelvuldig in de Siciliaanse keuken worden gebruikt? Niet alleen door de pesto, maar ook door de olijfolie en als garnering. Hou een glaasje water bij de hand…

Pesto Trapanese

Deze pesto is gemaakt naar het beroemde recept van Benedetta Parodi, een bekende Italiaanse schrijfster en presentatrice. De pesto Trapanese of Trapani pesto is de Siciliaanse versie van de klassieke Genovese pesto en wordt meestal gemaakt vanTypisch rijpe tomaten, amandelen, basilicum, een rode teen knoflook, een eetlepel kaas en versgemalen zwarte peper.

Pesto Rosso

Rode pesto oftewel pesto ‘rosso’, een bekende en klassieke smaak in pestoland. Niet alleen lekker door de pasta maar ook zeker op een toastje, als marinade voor vlees, door salades en bij groente. De rode kleur komt voornamelijk van de zongedroogde tomaten. Je kunt naast tomaten er ook prima rode paprika doorheen doen. En je kunt kiezen om er amandelen of pijnboompitten doorheen te doen. Zo maak je het helemaal naar je eigen smaak. Maar vergeet het geheel niet af te maken met de juiste kruiden zoals chilipeper, knoflook en basilicum en peterselie.

Deze pesto’s zijn in onze ogen één van de lekkerste, er zitten ook niet voor niks klassiekers tussen. Maar er is een wereld te keur aan pestovarianten, het belangrijkste wat je nodig hebt is fantasie! Om je alvast een beetje te prikkelen, wat dacht je van pesto van rode bieten, broccoli, kappertjes, sinaasappel of brandnetel…

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden