Klein maar fijn: gezouten kappertjes

  • Geplaatst op
  • Door Maurijn Bakker
  • 1
Klein maar fijn: gezouten kappertjes

Oorsprong
Kappertjes zijn de nog gesloten bloemknoppen van de kapperstruik (Capparis Spinosa). Deze winterharde plant is wijdverbreid in het Middellandse Zeegebied en het gebruik ervan gaat zover terug dat er zelfs in de Bijbel en geschriften van Aristoteles en Hippocrates over wordt gesproken. De bloem is zeer elegant en bestaat uit witte bloemblaadjes met roze en paarse meeldraden.

Kappertjes komen verspreid voor over Italië, zoals in Ligurië, Campanië en Apulië. Maar voor het overgrote deel komen ze van het eiland Salina, ten noorden van Sicilië. De kappertjesoogst loopt daar van mei tot augustus.  Dit valt in de warmste periode van het jaar. Vandaar dat het oogsten al ’s ochtends in de vroege uren begint. Maar ook om de knoppen vóór de bloei te verzamelen.

kappertjes 

Productie

Het begint met het verzamelen van de moederplanten. Daarna worden de stelen met aan de uiteinden daarvan de nog gesloten bloemknoppen, geplukt. Het plukken wordt met de hand gedaan en is bijzonder delicaat werk, waarbij de knoppen één voor één worden geplukt.


De kappertjes worden geplukt wanneer ze nog niet volledig zijn ontwikkeld. Vooral de kleintjes zijn erg gewild omdat ze een veel intensere smaak hebben. Vers geoogste kappertjes kunnen niet vers verkocht worden, maar moeten 30 tot 45 dagen rijpen. Gedurende deze periode worden ze ingelegd in zeezout uit Trapani, zodat ze uitdrogen en hun typische geur, kleur en smaak krijgen. De hoeveelheid zout die wordt gebruikt varieert hierbij van 30% van het gewicht van de kappertjes tot 50%. Tijdens dit proces worden de zoute kappertjes in rieten manden of kommen gedaan en regelmatig geschud.


Deze gezouten Siciliaanse kappertjes onderscheiden zich door hun compactheid, geur en consistentie. En zijn ook nog eens 100% natuurlijk geproduceerd.


Gebruik

In de Siciliaanse keuken worden gezouten kappertjes gebruikt om een extra ‘bite’ te geven aan een gerecht. Kappertjes gaan dan ook goed in een eenvoudige tomatensaus, bij visgerechten en bij klassiekers zoals caponata. Maar ook zijn ze perfect als dressing voor salades, pasta’s en het maken van patés. Of in combinatie met ansjovis. Vergeet ze alleen niet voor gebruik te wassen onder stromend water…

Reacties

  1. HannaH HannaH

    Hallo

    Op een Italiaanse markt heb ik kappertjes in zout gekocht. Hoe kan ik deze nu het beste thuis bewaren?
    In een afgesloten pot of in de koelkast? Of juist niet? Dank alvast voor het antwoord.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden