De Siciliaanse keuken

  • Geplaatst op
  • Door Maurijn Bakker
  • 0
De Siciliaanse keuken

Een ding is zeker, de Sicilianen hebben verstand van lekker eten en wijn. De Siciliaanse keuken wordt gezien als de rijkste en oudste eetcultuur van Italië. Zo is zelfs het meest bekende Italiaanse gerecht, pasta, ontstaan op dit eiland ten tijde van de Arabische overheersing. De oorspronkelijke naam voor pasta is “maccarunne”. Dit is afgeleid van “maccare” wat “verpletteren” (van graan) betekent. Daarvan kennen wij in Nederland macaroni.

De Siciliaanse gastronomie is het resultaat van verschillende culturen die zich de afgelopen twee millennia op het eiland hebben gevestigd. Zo brachten de Grieken wijn, de Byzantijnen zoete en zure smaken, de Spanjaarden chocolade, maïs en tomaten en de Arabieren citrusvruchten, pistache, specerijen en suiker. Het is dankzij de Arabieren dat Sicilië bekend staat om de vele zoetigheden. In de loop van de tijd hebben de Sicilianen hun eigen stempel gezet op hun fantasierijke keuken en worden tradities nog steeds met trots van generatie op generatie doorgeven.

Als u op Sicilië bent vergeet dan ook niet de klassiekers te proeven, zoals Pasta con le Sarde en Pasta alla Norma. De pasta wordt vandaag nog steeds gemaakt van de tarweplanten die de Romeinen eeuwen geleden aanlegden. Zo zijn in de loop der eeuwen typisch Sicliaanse pastasoorten ontstaan zoals de CasarecceBusciata en Trinacrie. Naast pasta komt kaas ook veelvuldig voor. De bekendste soorten zijn de pecorino en ricotta kazen. De beroemde ricotta wordt niet alleen als pastavulling gebruikt maar ook als vulling van de zoete traktatie Cannoli.

Het gunstige klimaat op Sicilië zorgt ervoor dat er het hele jaar door groenten en kruiden verbouwd kunnen worden. Veel hiervan is organisch geteeld, zoals aubergine, venkelartisjokken en tomaten. Deze vormen de basis voor La Caponata, een antipasto van gefrituurde groenten dat vaak als voor- of bijgerecht dient.

Uiteraard wordt vis in grote hoeveelheden gevangen. De bekendste zijn ansjoviszwaardvistonijn en sardines. In de straat van Messina wordt zwaardvis gevangen die vaak in moten met olijfolie en specerijen wordt gegrild. Net als tonijn. Daarnaast wordt het kuit van de tonijn vaak gedroogd om de Bottarga te vormen. Een exclusieve en ware delicatesse! Daarnaast is Sarde a Beccafico een bekend traditioneel gerecht uit Palermo: gevulde sardines met bijvoorbeeld rozijnen, pijnboompitten, ansjovis, specerijen en citrusvruchten. Bijzonder smaakvol!

Naast vis, wordt vlees vooral in de binnenlanden gegeten. De bereidingswijze voor geit, varken en lam is vaak gegrild of gestoofd en vaak aangevuld met antipasti van groente. Veel van de Sicliaanse gerechten worden bereid met zeezout dat gewonnen wordt voor de kust van Trapani. Het wordt gebruikt bij onder andere viskappertjes en pesto.

Wat voor velen onbekend is, is dat Sicilië de grootste fruitproducent van Italië is. Van Arancia Rossa: de bloedsinaasappel en citroenen tot Indiase vijgen, alles groeit en bloeit in de Mediterraanse zon. Het Siciliaanse fruit onderscheid zich doordat het zoeter en geuriger is dan het fruit dat u hier in Nederland tegenkomt. De zoetigheid stopt hier niet maar gaat verder met amandelen en pistachenoten. Zo wordt de eerste gebruikt om marsepein te maken. Ontstaan in de buurt van Palermo is dit snoepgoed tegenwoordig in winkeltjes verspreid over het eiland te vinden. Pistachenoten uit Bronte worden, net als amandelen, veelvuldig gebruikt bij het maken van typisch Siciliaanse koekjes zoals Croccantino en Cand'ori. Maar pistache komt u ook zeker tegen als u de beroemde dolci, Cannoli, proeft. Dit zijn gerolde koekjes of deegrolletjes gevuld met zoete ricotta kaas, chocolade en gekonfijte vruchten met als garnering pistache.

Voor verkoeling is er natuurlijk ijs. Zoals La Granita, gemaakt van gemalen ijs met citrusvruchten en suiker. En de toch zeker bijzondere Brioche con Gelato: vers ijs op een zoet broodje.

Tot slot is Sicilië dé wijnproducent van Italië! Op de flanken van de nog actieve vulkaan Etna hebben kleinschalige wijnhuizen, zoals Gambino en Murgo, door de jaren heen geweldige kwaliteitswijnen ontwikkelt. De oude wijnranken en de mineraliteit van de vulkanische grond brengen unieke wijnen voort.

Kortom, gaat u naar het prachtige Sicilië, vergeet dan absoluut niet om al haar culinaire verassingen te proeven!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden