Aceto Balsamico Tradizionale di Modena 12 jaar

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
  • Aceto Balsamico Tradizionale di Modena 12 jaar
€ 64,95 Incl. btw

-Wat-
*Aceto Balsamico Tradizionale di Modena 12 jaar DOP*
-Smaak-
*vol, zoet en veel aroma's*
-Lekker bij-
*vlees, groenten, risotto, pasta, kaas, ijs, fruit*
-Inhoud-
*100 ml*

Niet op voorraad
Levertijd:
1 - 2 weken

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena 12 jaar

Deze échte Aceto Balsamico Tradizionale DOP heeft maar liefst 12 jaar gerijpt in houten vaten waardoor het allemaal heerlijke aroma’s heeft gekregen, zoals eiken, kastanje, es en moerbei. Het resultaat is een stroperige balsamicoazijn met een volle zoete smaak! Vanwege deze lange rijping mag het met trots de titel "Affinato" dragen. Een pure verwennerij voor de echte liefhebber!

Inhoud 100 ml
Ingrediënten aceto balsamico 100%
Producent Acetaia Leonardi
Merk Don Giovanni
Regio Modena, Italië
Gebruik kazen, pasta, risotto, groenten, pizza, vis, omelet, vlees, ijs, fruit

  
  12 jaar gerijpt op houten vaten
  Volle zoete smaak met veel aroma’s
  Geleverd in mooie geschenkverpakking!

Over Aceto Balsamico Tradizionale

Naast balsamico azijn is er de Aceto Balsamico Tradizionale, welke minimaal 12 jaar oud moet zijn. Maar exemplaren van meer dan honderd jaar oud komen ook voor. Aceto Balsamico Tradizionale is erg geconcentreerd en vol van smaak. Zo zijn er maar enkele druppels nodig om een gerecht op smaak te brengen. Dit azijn komt uit de streek rond Modena en wordt daarom ook wel het ‘zwarte goud van Modena’ genoemd. Het is een ambacht dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het familiebedrijf Leonardi is hierin de absolute referentie. Op jaarbasis wordt in de streek zo’n 3000 liter Aceto Balsamico Tradizionale gemaakt. Om in aanmerking voor deze naam te komen wordt het most van de trebbiano druiven minimaal 12 jaar gerijpt in houten vaten. Elk jaar wordt het azijn overgeheveld naar een ander vat, met ander hout, waardoor bijzondere nuances in het aroma ontstaan. Tijdens deze ‘vatentocht’ legt het azijn een weg af van die begint bij grote vaten van zo’n 100 liter en eindigt bij het kleinste vat dat zo’n 15 liter is. De vaten zijn voor driekwart vol omdat de bacteriën veel lucht nodig hebben. Kogelvormige flesjes zijn de enige die de echte ‘tradizionale’ van minimaal 12 jaar oud bevatten. Maar nog zeldzamer zijn de echt oude balsamico’s. Deze zijn tientallen jaren oud en hebben decennia in vaten doorgebracht. Enkele honderden euro’s voor een enkele fles is niet ongebruikelijk. Flesjes die de naam ‘Extravecchio’ dragen moeten minstens 25 jaar oud zijn. Deze zijn nog iets zoeter en voller van smaak dan hun jongere variant. Oude azijnen zijn dusdanig geconcentreerd dat je maar een druppel nodig hebt salades, vis, vlees, carpaccio of ijs een onvergetelijke smaak te bezorgen!  Aceto Balsamico Tradizionale is een volledig natuurproduct en wordt gemaakt zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen.

Beschermd product: Denominazione di Origine Protetta (DOP)

Aceto Balsamico Tradizionale is beschermd door Europese oorsprongsbescherming, de zogenaamde DOP (Denominazione di Origine Protetta). De kwaliteit van het product wordt gecontroleerd door de zogenaamde Consorzi. Deze keurmeesters voeren een reeks tests uit voordat het azijn de fles in gaat. Eén van de eisen is het gebruik van dezelfde soort fles. De échte Aceto Balsamico Tradizionale herken je dus aan het kogelvormige flesje, de hoge prijs én het kwaliteitszegel.

Gebruik

Door de geconcentreerde smaak zijn er maar enkele druppels nodig om gerechten nog specialer te maken! Denk aan kazen, pasta, risotto, gegrilde groenten, pizza, vis, omelet, gekookt, gebraden of gegrild vlees, ijs, aardbeien en frambozen.

Leonardi balsamico

Acetaia Leonardi is een familiebedrijf op het platteland van Modena dat al decennialang bestaat. Het balsamico azijn wordt al sinds 4 generaties volgens onveranderde traditie gemaakt. Alle balsamico producten zijn gemaakt van ingrediënten uit de lokale wijngaarden rond de boerderij, zoals de typische Trebbiano druif en Lambrusco druif. Uit deze twee druiven wordt het gekookte druivensap, most, verkregen. Dit is het basisingrediënt voor alle balsamicoproducten die in de talrijke houten vaten rijpen op de zolders van de ‘Acetaia’. Dit oude azijn heeft een rijke geschiedenis, zo komt balsamico terug in oude geschriften waar het werd aangeboden als luxe cadeau aan adelen, koningen en intellectuelen. Ook werd het vaak opgenomen in bruidsschatten vanwege zijn geneeskrachtige en digestieve eigenschappen en het feit dat het werd gezien als afrodisiacum. Het label Don Giovanni is een complete collectie van balsamico producten speciaal ontworpen voor de culinaire liefhebbers. Het brede assortiment omvat traditionele balsamico van Modena D.O.P.,  balsamico van Modena I.G.P., crèmes, witte balsamico, saba en balsamico parels.

In principe is de Aceto Balsamico Tradizionale onbeperkt houdbaar. Zelfs na opening is de fles nog jaren goed te gebruiken. Wel is het aan te raden om de balsamico donker en koel te bewaren, zodat de smaak zo goed mogelijk blijft.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x